ΑΘΗΝΑ
17:17
|
11.05.2024

Η εξάπλωση του κορονοϊού σε ασφυκτικά γεμάτες φυλακές κατά μήκος της Λατινικής Αμερικής έχει οδηγήσει στην εκδήλωση εξεγέρσεων σχεδόν σε κάθε χώρα, με τους κρατούμενους […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εξάπλωση του κορονοϊού σε ασφυκτικά γεμάτες φυλακές κατά μήκος της Λατινικής Αμερικής έχει οδηγήσει στην εκδήλωση εξεγέρσεων σχεδόν σε κάθε χώρα, με τους κρατούμενους να ζητούν σεβασμό των δικαιωμάτων σε ασφάλεια και προστασία.

Τη Δευτέρα μία εξέγερση σε φυλακή στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα οδήγησε σε πυρκαγιά και τον θάνατο τριών κρατούμενων. Σε μια άλλη φυλακή, πάλι στη Λίμα, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα. Λόγω των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού δεν επιτρέπονται επισκέψεις και οι κρατούμενοι δεν μπορούν να πάρουν φαγητό από τους συγγενείς τους.

Στη φυλακή Χουαμανκάνα Τσίκο στο κεντρικό Περού οι κρατούμενοι ζήτησαν διαγνωστικά τέστ για τον κορονοϊό μετά τον θάνατο δύο έγκλειστων. Αντί για τεστ δέχτηκαν δακρυγόνα. Οι φυλακές του Περού είναι οι χειρότερα πληττόμενες στη Λατινική Αμερική, με 613 κρούσματα και 13 θανάτους.

Στη Χιλή οι αρχές παραδέχτηκαν την ύπαρξη περισσότερων από 300 κρουσμάτων στη φυλακή Πουέντε Άλτο, μεταξύ τόσο κρατουμένων όσο και των δεσμοφυλάκων. Οι 1.100 κρατούμενοι είναι πρακτικά αβοήθητοι αφού είναι αδύνατη η εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης.

Στην Κολομβία με τις μισές φυλακές σε συμφόρηση, έχουν καταγραφεί 213 κρούσματα και τρεις θάνατοι. Ωστόσο σε εξεγέρσεις εξαιτίας του κορονοϊού έχουν σκοτωθεί 23 άνθρωποι. Οι φυλακές της Κολομβίας δέχονται τακτικά επικρίσεις για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Στην Αργεντινή ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα πρόγραμμα αποσυμφόρησης των φυλακών με κατ’ οίκον περιορισμό των μικροπαραβατών και ηλεκτρονική επιτήρηση. Είχαν προηγηθεί εβδομάδες ταραχών στις φυλακές της χώρας.

Στο Ελ Σαλβαδόρ αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες κρατούμενων στοιβαγμένων ο ένας δίπλα στον άλλο στα προαύλια των φυλακών της χώρας, ενώ γινόταν έρευνα στα κελιά τους. Η ενάντια σε κάθε λογική πρόληψης του κορονοϊού ενέργεια έγινε κατόπιν εντολής του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, μετά τον θάνατο 20 κρατούμενων σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.

Αθροιστικά στη Λατινική Αμερική υπάρχουν 1,5 εκ. κρατούμενοι. Οι φυλακές υποχρηματοδοτούνται και εξαιτίας της διαφθοράς δεν είναι ασυνήθιστο εκ των πραγμάτων ένα μέρος του ελέγχου τους να έχει παραχωρηθει στους κρατούμενους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα