ΑΘΗΝΑ
11:27
|
19.04.2024
Ένας νεκρός, 5 αγνοούμενοι. Εντοπίστηκαν συντρίμμια. Συνεχίζονται οι έρευνες με τη συνδρομή της Ελλάδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ελληνικές δυνάμεις, μετά από αίτημα της Ιταλίας, συνδράμουν με ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στις προσπάθειες εντοπισμού των πέντε αγνοούμενων μελών του νατοϊκού καναδικού ελικοπτέρου που κατέπεσε το βράδυ της Τετάρτης, στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς, υπό από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες. 

Τη διαταγή έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έπειτα από έγκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της Ελλάδας στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης Search and Rescue (SAR) για τον εντοπισμό του καναδικού ελικοπτέρου σε μια περιοχή που το FIR Ρώμης ενώνεται με το FIR Αθηνών.

Η φρεγάτα HMCS Fredericton του καναδικού Πολεμικού Ναυτικού που απέπλευσε από το Χάλιφαξ τον Ιανουάριο, ανήκει στη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2. Από αυτήν απονηώθηκε το ελικόπτερο και πραγματοποιούσε περιπολία. Γύρω στις 20:15, το βράδυ της Τετάρτης ,χάθηκαν τα ίχνη του από τα ραντάρ. Στη Ρώμη σήμανε συναγερμός και αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες εντοπισμού του πληρώματος.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν έξι άτομα, όλοι Καναδοί, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όπως αναφέρει η Corriere della Sera.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου από τα ιταλικά και νατοϊκά πλοία που ερευνούν το σημείο καθώς και ένας νεκρός. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων πέντε συνεχίζονται από το πρωί της Πέμπτης και με τη συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη ότι έχασαν την επαφή με ελικόπτερο που εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο άσκησης του NATO.

“Η επαφή χάθηκε με το αεροσκάφος καθώς συμμετείχε σε συμμαχικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ελλάδας”, ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις. “Καθώς η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσαν.

Στη σημερινή τους ανάρτηση διαβεβαίωσαν ότι έχουν ενημερωθεί οι οικογένειες των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου και ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοούμενων.

Δήλωση έκανε και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό, λέγοντας πως ενημερώθηκε για ελικόπτερο που κατέπεσε ανοικτά των ελληνικών ακτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα