ΑΘΗΝΑ
23:36
|
19.04.2024
Ο Τραμπ πιστεύει ότι το Πεκίνο στηρίζει Τζον Μπάιντεν και ότι θα κάνει τα πάντα για να χάσει ο ίδιος τις εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η Κίνα “θα κάνει ό,τι μπορεί” προκειμένου ο ίδιος να χάσει τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters την Τετάρτη και πως αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο χειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού που έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα πάνω από 60.000 αμερικανούς.

Τόνισε επίσης, ότι το Πεκίνο επιθυμεί να κερδίσει ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, ώστε να χαλαρώσει η πίεση που του ασκεί η Ουάσινγκτον στο εμπόριο, καθώς και σε άλλους τομείς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σε δύσκολη θέση εξαιτίας των κατηγοριών που του προσάπτουν σχετικά με τα καθυστέρηση των αντανακλαστικών του στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας και έτσι στο προεκλογικό του αφήγημα διαμορφώνει ένα ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

“Μπορώ να κάνω πολλά”, διεμήνυσε αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να “αντεπιτεθεί” και στις επιλογές που εξετάζει ώστε να υπάρξουν συνέπειες για την Κίνα εξαιτίας των ευθυνών της για την πανδημία, επαναλαμβάνοντας ότι το Πεκίνο έπρεπε να έχει ενημερώσει τον κόσμο πολύ πιο νωρίς και σαφέστερα.

Έτσι, ερωτηθείς για το αν εξετάζει την επιβολή δασμών ή τη διαγραφή των αμερικανικών χρεών προς την Κίνα, επανέλαβε πως “υπάρχουν πολλά πράγματα” που μπορεί να κάνει και ότι “εξετάζουμε τι έχει συμβεί”.

Ως γνωστόν, ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, τους χιλιάδες αμερικανούς νεκρούς αλλά και για την οικονομική ύφεση της χώρας, που είναι και τα μελανά σημεία της προσπάθειάς του να ανέλθει στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Οι κινέζοι ηγέτες “κάνουν μόνιμα δημόσιες σχέσεις προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση πως είναι αθώοι” για τα πάντα, πρόσθεσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Η συμφωνία που έκλεισε με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών τους με την Κίνα ανατράπηκε “πολύ άσχημα” εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει πως θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εντείνουν τη συνεργασία τους ώστε να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού.

Στην ημίωρη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στο Οβάλ Γραφείο του είπε ότι η Νότια Κορέα δέχθηκε να καταβάλλει “πολλά περισσότερα χρήματα” στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

“Μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία. Θέλουν να κλείσουμε συμφωνία. Συμφώνησαν να πληρώσουν πολλά χρήματα. Πληρώνουν πολλά περισσότερα χρήματα από όσα έδιναν”, είπε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το ύψος του ποσού.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν περίπου 28.500 στελέχη τους ανεπτυγμένα στη Νότια Κορέα, κάτι που αποτελεί κληρονομιά του Πολέμου της Κορέας (1950–1953). Η σύρραξη είχε τερματιστεί με ανακωχή και όχι με συμφωνία ειρήνης.

Ο Τραμπ ηγείται της προσπάθειας να τονωθεί η οικονομία των ΗΠΑ με ένα τεράστιο πακέτο δημοσίων δαπανών και επιδομάτων την ώρα που προτρέπει κυβερνήτες πολιτειών να άρουν το lockdown. Έτσι, εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο που ενεργούν αρκετοί κυβερνήτες υπό την πίεση της πανδημίας, αλλά πρόσθεσε πως κάποιοι πρέπει να βελτιωθούν. Δεν κατονόμασε ποιοι είναι αυτοί.

Οι χειρισμοί του Τραμπ μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού διχάζουν την κοινή γνώμη. Μόλις το 43% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του Reuters την 27η και την 28η Απριλίου.

Ο Τραμπ πάντως, θεωρεί πως υπάρχουν καλά νέα, καθώς η εταιρεία Gilead Sciences ανακοίνωσε πως το πειραματικό αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη φαίνεται να ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση της φονικής πνευμονικής νόσου.

Επίσης, τόνισε για άλλη μια φορά πως θέλει να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του εμβολίου. “Νομίζω πως τα πράγματα προχωράνε πολύ ωραία” στον συγκεκριμένο τομέα έρευνας, δήλωσε.

Στο τέλος της συνέντευξής του αναφέρθηκε και στο νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό με το αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο, “αναρωτιέμαι αν είναι αληθινό” είπε αστειευόμενος, για να συμπληρώσει ότι είναι “τρομερό βίντεο”.

Να σημειώσουμε πως η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, ξεπέρασε προχθές Τρίτη το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων συγκεντρώνοντας πλέον στα γεωγραφικά της όρια το ένα τρίτο των παγκόσμιων κρουσμάτων.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων πάνω από 2.500 επιπλέον θανάτους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανώντων σε 60.853, βάσει των πιο πρόσφατων δεδομένων του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο τραγικός απολογισμός όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί τον πρόεδρο Τραμπ που προβλέπει ότι, ο κορονοϊός “θα φύγει, θα εξαλειφθεί”, χωρίς βέβαια, να διευκρινίσει πώς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα