ΑΘΗΝΑ
18:37
|
23.01.2021
Τουλάχιστον 18 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην επαρχία Χελμάντ, στα νότια της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν σήμερα, Δευτέρα 04/05 την ευθύνη για μια επίθεση σε στρατιωτική βάση στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν, όπου σταθμεύουν τουλάχιστον 150 μέλη του αφγανικού στρατού και της υπηρεσίας Πληροφοριών.  

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κάρι Γιούσουφ Αχμέντι, εκπρόσωπος των ανταρτών, “Δεκάδες μέλη των εχθρικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν”. Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την επίθεση και πρόσθεσε ότι από αυτή τραυματίστηκε ένα μέλος του στρατού.  

Οι αφγανικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες τους τελευταίους δύο μήνες σε όλη τη χώρα. Η βία αποτελεί σημαντική απειλή για την εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία που σύναψαν στο τέλος Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, καθώς ο αφγανικός στρατός αντιμετωπίζει τους ενδυναμωμένους αντάρτες χωρίς τη στήριξη του αμερικανικού στρατού.   Αξιωματούχος των υπηρεσιών Πληροφοριών που επέζησε της επίθεσης δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει σε φορτηγό κοντά στη βάση που σταθμεύει η Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας (NDS) και ο αφγανικός στρατός.  

Μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε ότι βοήθησε στην ανάσυρση τουλάχιστον 18 πτωμάτων από τη βάση χθες το βράδυ.  

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν, η αστυνομία στην ανατολική επαρχία Πακτίκα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μαχητές των Ταλιμπάν έριξαν χειροβομβίδα σε τέμενος στην περιοχή Χαϊερκότ χθες το απόγευμα.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα