ΑΘΗΝΑ
10:13
|
27.10.2021
Μαρκ Έσπερ:"Η Ρωσία και η Κίνα εκμεταλλεύονται την πανδημία για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνει τις “επιθέσεις” της η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Κίνα, εντάσσοντας παράλληλα στο “ψυχροπολεμικό” προεκλογικό αφήγημα του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία.

Έτσι, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Κίνα εκμεταλλεύονται την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη, αναφερόμενος σε “κακόβουλες” προσπάθειες προώθησης του εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας Huawei στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Κίνα και η Ρωσία θα προσπαθήσουν να κερδίσουν επιρροή στην Ιταλία με την αποστολή βοήθειας, δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι ορισμένες χώρες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την πανδημία ως μέσο για να επενδύσουν σε νευραλγικής σημασίας βιομηχανίες και υποδομές, με επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας μακροπρόθεσμα”.

“Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανταγωνιστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα συμφέροντά τους, θα προτάξουν τα συμφέροντά τους για να δημιουργήσουν διχόνοια στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη”, συνέχισε ο Μαρκ Έσπερ φέρνοντας ως παράδειγμα “αυτής της κακόβουλης δραστηριότητας, τη Huawei και τη δημιουργία των δικτύων 5G”.

Να σημειωθεί πως, τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία προσέφεραν την βοήθειά τους στην πληγείσα Ιταλία, αποστέλοντας ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό και προστατευτικό υλικό.

Η αποστολή ιατρικού προσωπικού του ρωσικού στρατού στην Ιταλία ανέδειξε την περιορισμένη βοήθεια που έλαβε από τους ευρωπαίους εταίρους της και εκκλήφθηκε από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ως γεωπολιτική σκοπιμότητα.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τις χώρες να μποϊκοτάρουν την κινεζική Huawei στην δημιουργία των δικτύων 5G και να εξετάζουν προσεκτικά τον εξοπλισμό που προέρχεται από την άλλη κινεζική εταιρεία του τομέα, την ZTE, θεωρώντας ότι ο εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για κατασκοπεία των τηλεπικοινωνιών. Οι δύο κινεζικές εταιρείες αρνούνται ότι ο εξοπλισμός τους ενέχει κινδύνους ασφαλείας.

“Η εξάρτηση από κινέζους προμηθευτές μπορεί να καταστήσει νευραλγικής σημασίας συστήματα ευάλωτα σε διακοπές, χειραγώγηση και κατασκοπεία. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας στην επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών”, προειδοποίησε ο Έσπερ.

To 5G

Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από τους διαγωνισμούς των κρατών – μελών της Ε.Ε., στην Ευρώπη δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική καθώς μόνο αυτές οι δύο εταιρείες έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας του δικτύου.

Η Ουάσιγκτον, κατηγορώντας την κινεζική εταιρεία ότι ενεργεί ως κατάσκοπος υπέρ του Πεκίνου, προχώρησε στον αποκλεισμό της Huawei από την αμερικανική αγορά, ενώ συνεχίζει τις πιέσεις προς άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει πειστεί από όσα υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ότι δηλαδή τίθεται θέμα ασφαλείας αν ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί για το 5G θα βασιστεί στις κινέζικες εταιρείες.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Βρετανίας αναβαθμίζοντας το δίκτυο επικοινωνιών 5G, σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι όσοι αντιτίθενται στη χρήση εξοπλισμού της κινεζικής Huawei στα νέα δίκτυα 5G θα πρέπει να έχουν κάποια “εναλλακτική” τεχνολογία να παρουσιάσουν.

Ο κορονοϊός ξεκίνησε από κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν

Οι δηλώσεις του Μαρκ Έσπερ έρχονται να προστεθούν στις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που “διαβεβαίωσε” ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η διασπορά του κορονοϊού ξεκίνησε από κινεζικό εργαστήριο Ιολογίας στην Ουχάν.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι “υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί προήλθε ο ιός” αλλά αρνήθηκε να παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

Οι δηλώσεις Πομπέο έρχονται τη στιγμή που η διοίκηση Τραμπ σχεδιάζει την επιβολή μακροπρόθεσμων κυρώσεων προς την Κίνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία και την αδυναμία της να συγκρατήσει τον ιό εντός των συνόρων της.

“Οι κορυφαίοι ειδικοί μέχρι τώρα φαίνεται πως πιστεύουν ότι ήταν ανθρώπινο δημιούργημα. Δεν έχω λόγο να δυσπιστώ σε αυτή τη φάση”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο ιός απελευθερώθηκε σκόπιμα ή αν επρόκειτο για εργαστηριακό ατύχημα.

“Ξέρετε, δεν έχω κάτι να πω γι’ αυτό. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Προσπαθήσαμε να στείλουμε εκεί μια ομάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησε να βάλει εκεί μέσα μια ομάδα. Και δεν τα κατάφεραν. Κανένας δεν επιτρέπεται να πάει σε αυτό το εργαστήριο ή σε άλλα εργαστήρια- υπάρχουν πολλά εργαστήρια στην Κίνα. Ο κίνδυνος παραμένει”, είπε ο Πομπέο.

Επιπλέον, ανέφερε πως λυπάται για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών, στη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας.

“Η Κίνα είναι γνωστή για το ότι μολύνει τον κόσμο και ότι χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες”, υποστήριξε ακόμα και πρόσθεσε:  “Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια”.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πριν από τρεις ημέρες εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι ο νέος κορονοϊός “δεν έχει παρασκευαστεί σε εργαστήριο, ούτε έχει μεταλλαχθεί γενετικά”.

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους οι Αμερικανοί επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (IC) τονίζουν ότι ακόμη εξετάζεται αν η πανδημία προκλήθηκε από κάποιο λάθος χειρισμό σε κινεζικό εργαστήριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που μετέδωσε το ABC, η κινεζική κυβέρνηση απέκρυψε σκόπιμα τη σοβαρότητα του κορονοϊού από τη διεθνή κοινότητα, ενώ συσσώρευε εισαγωγές και μείωνε τις εξαγωγές.

“Η Κίνα πιθανότατα έκοψε τις εξαγωγές της σε ιατρικές προμήθειες πριν την ενημέρωσή της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τον μεταδιδόμενο ιό”, αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το CNNi.

Η έκθεση έχει στη διάθεσή της δεδομένα από τις εξαγωγές και τις εισαγωγές που πραγματοποίησε η Κίνα από την αρχή της χρονιάς.

“Είναι σωστά τα στοιχεία σας”, σχολίασε στο ABC ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ερωτηθείς αν η Κίνα αποθεματοποίησε ιατρικές προμήθειες στις αρχές Ιανουαρίου τη στιγμή που απέκρυπτε τη σοβαρότητα του ιού. “Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο κόσμος δεν θα μάθαινε εγκαίρως τι συνέβαινε”.

Σύμφωνα με την πηγή του CNNi, η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δείχνει ότι “στις επικοινωνίες της, η Κίνας ηθελημένα απέκρυπτε την εμπορική της δραστηριότητα, αρνούμενη δημοσίως ότι είχε επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών στις μάσκες και σε άλλες ιατρικές προμήθειες”.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ξεκάθαρος, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και αυτό θα γίνει σε χρόνο που θα καθορίσουμε εμείς», σημείωσε την Κυριακή ο Πομπέο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα