ΑΘΗΝΑ
10:14
|
26.04.2024
Ο ρόλος της Κίνας στην επέκταση της πανδημίας θα πρέπει να εξεταστεί, αλλά σε δεύτερο χρόνο, δήλωσε ο Γουάλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η Κίνα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που μοιράσθηκε με τις άλλες χώρες αναφορικά με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, όμως η εξέταση του ρόλου της θα πρέπει να γίνει αργότερα”, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας.

Ο Μπεν Γουάλας αρνήθηκε να σχολιάσει ότι η Κίνα είπε ψέματα σχετικά με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού σύμφωνα με την έκθεση της κοινοπραξίας υπηρεσιών πληροφοριών Five Eyes .

Η Five Eyes (FVEY) στην οποία συμμετέχουν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία αποτελεί την εξέλιξη της συμμαχίας μυστικών υπηρεσιών που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ βρετανικών και αμερικανικών ομάδων κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης.

Ερωτηθείς από τον ραδιοσταθμό LBC, αν η Κίνα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο έγκαιρα γνωστοποίησε στον κόσμο την έκταση της πανδημίας, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε: “Πιστεύω πως πρέπει”.

“Ο χρόνος για την νεκροτομή αυτού που συνέβη θα έρθει αφού θα το έχουμε θέσει υπό έλεγχο και θα το έχουμε ξεπεράσει και οι οικονομίες μας θα έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα”, υπογράμμισε ο Γουάλας.

“Η Κίνα είναι ανάγκη να είναι ανοικτή και διάφανη για όσα έμαθε, για τις ανεπάρκειές της, αλλά και για τις επιτυχίες της”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC σχετικά με δημοσίευμα της Australian Saturday Telegraph ότι σε 15σέλιδη έκθεση της Five Eyes αναφέρεται πως η Κίνα εσκεμμένα αποσιώπησε ή κατέστρεψε στοιχεία για το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού πράγμα που κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές, ο Μπεν Γουάλας δήλωσε: “Καθημερινά παίρνω δελτία πληροφοριών από τις υπηρεσίες μας σ’ όλο τον κόσμο. Δεν σχολιάζω μεμονωμένα δελτία, τι έχω και τι δεν έχω δει. Θα ήταν λάθος”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα