Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία έθεσε εκτός νόμου το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα της Χεζμπολάχ χαρακτηρίζοντάς το “τρομοκρατική οργάνωση”.
Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, το Ιράν προειδοποίησε το Βερολίνο για τις “αρνητικές και απρόβλεπτες συνέπειες” που θα επιφέρει αυτή η απόφαση που “εξυπηρετεί τις ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ”.
Το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, επισήμανε ότι η απόφαση των αρχών της Γερμανίας να καταδικάσουν την σιιτική οργάνωση και να την εντάξουν στις “τρομοκρατικές οργανώσεις” περιπλέκει πολύ τον αγώνα ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
“Φαίνεται πως ορισμένες χώρες της Ευρώπης δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις πραγματικές τρομοκρατικές οργανώσεις της Δυτικής Ασίας και δίνουν προσοχή μόνο στους στόχους της προπαγανδιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και του σιωνιστικού καθεστώτος”, δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί.
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ότι απαγορεύονται δια νόμου όλες οι δραστηριότητες του λιβανέζικου, σιιτικού κινήματος της Χεζμπολάχ στη χώρα. Ταυτόχρονα η γερμανική αστυνομία διεξήγαγε επιχειρήσεις για τη σύλληψη φερόμενων μελών της Χεζμπολάχ και πραγματοποίησε επιδρομές σε τέσσερα τεμένη στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, τη Βρέμη και το Βερολίνο που πιστεύεται ότι πρόσκεινται στο σιιτικό κίνημα αντίστασης.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας εκτιμούν ότι έως και 1.050 άνθρωποι στη χώρα συμμετέχουν στην σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Η Γερμανία μέχρι πρότινος διέκρινε μεταξύ του πολιτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ και της ένοπλης πτέρυγάς της, μέλη της οποίας μάχονται στο πλευρό του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
“Η Χεζμπολάχ λαμβάνει μεγάλη στήριξη από το Λίβανο αλλά και από χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, καθώς τα σιιτικά της στρατεύματα είναι αυτά που μάχονται την τρομοκρατική οργάνωση Daesh (Ισλαμικό κράτος, ISIS, ISIL)”, πρόσθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Συνεπώς, “η Γερμανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό που θα ακολουθήσει” ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.
Να σημειωθεί πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ασκούσαν πιέσεις στη Γερμανία να θέσει εκτός νόμου την οργάνωση.
Τον Δεκέμβριο το γερμανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόταση με την οποία καλούσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να απαγορεύσει όλες τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στο γερμανικό έδαφος, επικαλούμενη τις “τρομοκρατικές της δραστηριότητες”, κυρίως στη Συρία.
Η σιιτική οργάνωση, που θεωρείται τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, στηρίζει την κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Χασάν Ντίαμπ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο.
Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο πέρυσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ελπίζει η Γερμανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας, η οποία τον Φεβρουάριο του 2019 έθεσε εκτός νόμου τη Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Γερμανίας καλώντας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βερολίνου.
“Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση και ένα πολύτιμο και σημαντικό βήμα ενάντια στην παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.
“Ζητώ από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως και από την ΕΕ να κάνουν το ίδιο”, τόνισε ο Κατς. “Ο κοινωνικός, πολιτικός και στρατιωτικός βραχίονας” της Χεζμπολάχ είναι “όλοι τους τρομοκρατικές οργανώσεις και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες”.
Και ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ, δήλωσε ότι η χώρα του χαιρετίζει την απόφαση του Βερολίνου.
Η κίνηση της Γερμανίας “αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Δύσης να αντιμετωπίσει την παγκόσμια απειλή που αποτελεί (η Χεζμπολάχ)”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του, ενώ πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί να επιτραπεί σε αυτή να χρησιμοποιεί την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο για να υποστηρίζει την τρομοκρατική στη Συρία και τη Μέση Ανατολή”.
Ο Γκρενέλ κάλεσε επίσης τις χώρες μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βερολίνου και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τους εταίρους τους στην Ευρώπη ώστε “να στερήσουν από τη Χεζμπολάχ οποιοδήποτε επιχειρησιακό χώρο” διαθέτει στην ήπειρο.
Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα η Χεζμπολάχ στο Λίβανο κινητοποίησε περίπου 25.000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής, ενώ προετοιμάζει και νοσοκομεία, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.
“Είναι ένας πραγματικός πόλεμος και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με τη νοοτροπία ενός πολεμιστή. Ο ρόλος μας είναι να συμπληρώσουμε τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά όχι να τον υποκαταστήσουμε” δήλωσε ο Σάγεντ Χάσεμ Σαφιεντίν, που ηγείται του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ.