ΑΘΗΝΑ
23:33
|
19.10.2021
Μεγαλύτερη βουτιά έκαναν οι μετοχές των τραπεζών, της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Image by Ahmad Ardity from Pixabay.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βουτιά κάνουν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η επιστροφή μετά την αργία της Πρωτομαγιάς επεφύλασσε νέα επεισόδια στη διαμάχη των ΗΠΑ και της Κίνας για την κρίση του κορονοϊού. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των κλάδων που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον οικονομικό κύκλο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 2,3% στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα μετά τα κέρδη 6% που σημείωσε τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης μετοχών της Ευρωζώνης Stoxxe κατέγραφε πτώση 3%.

Οι ευαίσθητοι αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη κλάδοι – όπως αυτοί του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τραπεζών – αποτελούν τα μεγαλύτερα βαρίδια, υποχωρώντας έως και 5%.  

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp βούλιαξε 16,4% μετά τη δήλωση της διοίκησης προς το προσωπικό της ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει νέα οικονομική πίεση παρά την πώληση της μονάδας των ανελκυστήρων. Οι περισσότερες αγορές της Ευρωζώνης αισθάνθηκαν, επίσης, την πίεση από την πτώση των δεικτών της Wall Street την Παρασκευή μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή νέων δασμών στην Κίνα λόγω της πανδημίας του κοροωνοϊού.

Εκτοξεύοντας στα ύψη την ένταση με την Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε χθες ότι υπάρχει “μεγάλος αριθμός ενδείξεων” πως ο ιός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο. Η κινεζική εφημερίδα Global Times ανέφερε στο κύριο άρθρο της ότι ο Πομπέο μπλοφάρει.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα