Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν δεκάδες τζιχαντιστές σε επιχειρήσεις τους τις τελευταίες ημέρες στη χερσόνησο του Σινά, όπου μαίνεται ο ανταρτοπόλεμος των ισλαμιστών.
Σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων Τάμερ αλ Ριφάι ανέφερε ότι 126 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν και άλλοι 266 συνελήφθησαν σε εφόδους και επιχειρήσεις στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα του Σινά.
Ο Ριφάι σημείωσε επίσης ότι 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που εκτυλίχθηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, καταστράφηκαν 228 κρησφύγετα και οκτώ υπόγειες στοές που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες ενώ παράλληλα εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις 630 βόμβες και αυτοσχέδιοι μηχανισμοί.
Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι 18 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία του Βόρειου Σινά. Σύμφωνα με το κείμενο, οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για να εξαπολύουν επιθέσεις, κατοικία στην Μπιρ αλ Αμπντ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί και δύο ζώνες για βομβιστές-καμικάζι.
Την Πέμπτη έκρηξη βόμβας με στόχο τεθωρακισμένο όχημα νότια της Μπιρ αλ Αμπντ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν 10 αιγύπτιοι στρατιωτικοί.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε τη νύχτα της Παρασκευής την ευθύνη για την επίθεση εναντίον των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, ενώ από την πλευρά του το επιτελείο ανακοίνωσε πως στρατιώτες σκότωσαν δύο τζιχαντιστές.
Το Βόρειο Σινά χαρακτηρίζεται εστία εξτρεμιστών ισλαμιστών, οι οποίοι έχουν διαπράξει πολλές πολύνεκρες επιθέσεις, κυρίως εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να καταστείλουν την εξέγερση στο Σινά, στην οποία συμμετέχει μια ντόπια οργάνωση που έχει ορκιστεί πίεση στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η δράση των εξτρεμιστών εντάθηκε μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο για δεκαετίες.
Η δράση τους κλιμακώθηκε μετά τον Ιούλιο του 2013, όταν ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, που προερχόταν από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων και ήταν δημοκρατικά εκλεγμένος αλλά δίχασε τους Αιγύπτιους.
Την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις στο Σινά έχει αναλάβει ο αιγυπτιακός βραχίονας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο αιγυπτιακός στρατός ξεκίνησε, τον Φεβρουάριο του 2018 ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη χερσόνησο, καθώς και σε τμήματα της δυτικής ερήμου, μεταξύ της κοιλάδας του Νείλου και των συνόρων με τη Λιβύη.
Από την έναρξή τους έχουν σκοτωθεί πάνω από 900 τζιχαντιστές και τουλάχιστον 70 στρατιωτικοί, κατά τον επίσημο απολογισμό. Δεν υπάρχει δυνατότητα επαλήθευσης των αριθμών που ανακοινώνει ο στρατός από ανεξάρτητες πηγές. Η πρόσβαση στην περιοχή είναιαπαγορευμένη στους δημοσιογράφους.