ΑΘΗΝΑ
02:36
|
12.05.2024
Στη "δεύτερη φάση" της πανδημίας μπήκε η Ιταλία. Επαναλειτουργούν οι βιομηχανίες μόδας, επίπλου και αυτοκινήτου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιταλία εισέρχεται από σήμερα Δευτέρα στην “δεύτερη φάση” της πανδημίας, με σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητά της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με tweet της προεδρίας της κυβέρνησης, επανέλαβε σήμερα το σύνθημα ότι “όποιος αγαπά την Ιταλία, κράτα τις αποστάσεις”.

Τέσσερα εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες πολίτες, επιστρέφουν στα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, επαναλειτουργούν ο οικοδομικός τομέας, η βιομηχανία της μόδας, του design, των επίπλων και των αυτοκινήτων.

Το λιανικό εμπόριο, αντιθέτως, πρόκειται να λάβει το “πράσινο φως” σε δυο εβδομάδες.

Από σήμερα τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να δίνουν στους πελάτες έτοιμο φαγητό και ροφήματα, υπό τον όρο ότι θα καταναλώνονται μόνον στο σπίτι. Η επιστροφή στην πλήρη λειτουργία τους, θα γίνει την 1η Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται, όμως, σε περιοχές της χώρας με περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων (κυρίως στον Νότο) το σύνολο των καταστημάτων να μπορέσει να λειτουργήσει και νωρίτερα.

Πολλοί Ιταλοί δεν κρύβουν τη συγκίνησή τους για το ότι, μετά από πενήντα ημέρες, μπορούν και πάλι να πιούν καπουτσίνο φτιαγμένο από τις επαγγελματικές μηχανές των καφέ μπαρ. Έστω και αν, προς το παρόν, πρέπει αναγκαστικά να το καταναλώσουν κατ΄οίκον.

Παραμένει σε ισχύ, πάντως, η υπεύθυνη δήλωση, την οποία οι Ιταλοί πρέπει να υπογράφουν σε κάθε έλεγχο αστυνομικών ή καραμπινιέρων.

Στο εξής, οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι για να πηγαίνουν στην δουλειά, για λόγους υγείας, για έκτακτες, σοβαρές ανάγκες και για να επισκέπτονται ανθρώπους με τους οποίους διατηρούν “μόνιμη αισθηματική σχέση”. Μετά από πολλές αμφιβολίες, αποσαφηνίσθηκε ότι θα επιτρέπεται η συνάντηση με συζύγους, συντρόφους, συγγενείς μέχρι και έκτου βαθμού, αρραβωνιαστικές και αρραβωνιαστικούς, αλλά όχι με φίλους.

Έως τώρα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Ρώμης και του Μιλάνου δεν παρατηρήθηκε υπερβολικός συνωστισμός. Για πρώτη ημέρα μπόρεσαν να ανοίξουν και πάλι υπαίθριες λαϊκές αγορές και ο κόσμος μπήκε στην ουρά και με υπομονή περίμενε την σειρά του για να μπορέσει να διαλέξει φρούτα και λαχανικά.

Οι Ιταλοί ανεβαίνουν στα τραίνα μόνον αν προηγουμένως έχουν κλείσει θέση ηλεκτρονικά και έχουν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο λόγος της μετακίνησής τους. Είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται, επίσης, σε μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος με “σκάνερ θερμότητας”, ενώ σε όποιον ξεπερνά τους 37,5 βαθμούς, απαγορεύεται η επιβίβαση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στην ιταλική πρωτεύουσα και στο Μιλάνο, σήμερα το πρωί αυξήθηκε κατά 40%, ενώ το μεσημέρι η κατάσταση είχε επανέλθει εντός των συνηθισμένων ορίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα