ΑΘΗΝΑ
06:41
|
27.04.2024

Σε μια τελετή με προδιαγραφές κορονοϊού ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 4 Μαΐου τα βραβεία Πούλιτζερ, η μεγαλύτερη διάκριση για δημοσιογράφους στις ΗΠΑ. Στην κατηγορία Έκτακτες Ειδήσεις […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια τελετή με προδιαγραφές κορονοϊού ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 4 Μαΐου τα βραβεία Πούλιτζερ, η μεγαλύτερη διάκριση για δημοσιογράφους στις ΗΠΑ.

Στην κατηγορία Έκτακτες Ειδήσεις βραβεύτηκε η Courier-Journal, για την κάλυψη του χείμαρρου απονομών χάριτος σε επικίνδυνου εγκληματίες από τον κυβερνήτη του Κεντάκι, αφού έχασε τις εκλογές και λίγο πριν τη λήξη της θητείας του.

Ο Μπράιαν Ρόζενταλ των Τάιμς της Νέας Υόρκης βραβεύτηκε για την έρευνα που έκανε για τον κλάδο των ταξί και την οικονομική εκμετάλλευση των οδηγών.

Η σειρά άρθρων της Ουάσιγκτον Ποστ για την επίδραση των ακραίων θερμοκρασιών στον πλανήτη κέρδισε το βραβείο του διαφωτιστικού ρεπορτάζ.

Η Μπάλτιμορ Σαν βραβεύτηκε στην κατηγορία του τοπικής εμβέλειας ρεπορτάζ για την αποκάλυψη της οικονομικής σχέσης της δημάρχου της Βαλτιμόρης και ενός νοσοκομείου του οποίου είχε την εποπτεία.

Το βραβείο για το εθνικής εμβέλειας ρεπορτάζ μοιράστηκαν ο ιστότοπος ProPublica, που ερεύνησε μια σειρά ατυχημάτων στον Έβδομο Στόλο, και οι Τάιμς του Σιάτλ, για την κάλυψη των σφαλμάτων στη σχεδίαση του αεροσκάφους της Μπόινγκ 737 Max.

Στο διεθνές ρεπορτάζ βραβεύτηκαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης για σειρά δημοσιευμάτων για τη Ρωσία του Πούτιν.

Η ιστορία της φιλίας ενός δεσμοφύλακα και ενός κρατούμενου στο Γκουαντανάμο έδωσε το βραβείο για άρθρο μεγάλης έκτασης στον Νιου Γιόρκερ.

Στην κατηγορία του σχολίου βραβεύτηκε το εισαγωγικό σημείωμα της Νικόλ Χάνα Τζόουνς στο 1619 Project των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Τόσο η αρχική δημοσίευση όσο και η βράβευση προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από συντηρητικούς που αντιδρούν στη θέση πως τα ιδανικά της αμερικανικής δημοκρατίας ενσαρκώθηκαν μόνο στον αγώνα των αφροαμερικανών.

Το βραβείο κριτικής απονεμήθηκε σε ένα άρθρο των Τάιμς του Λος Άντζελες σχετικά με την ανακαίνιση ενός μουσείου.

Το βραβείο κύριου άρθρου πήγε στην Πάλεστιν Χέραλντ-Πρες του Τέξας, για μια σειρά άρθρων σχετικά με θανάτους κρατουμένων κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης.

Ο Μπάρι Μπλιτ του Νιου Γιόρκερ βραβεύτηκε για τις γελοιογραφίες του που εξιστορούν τα έργα και τις ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κατηγορία της φωτογραφίας βραβεύτηκε το Ρόιτερς για την κάλυψη των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και το Ασοσιέιτεντ Πρες για το αφιέρωμα στο ινδικό Κασμίρ.

Το βραβείο ηχητικού ρεπορτάζ απονεμήθκε στην εκπομπή This American Life για ένα επεισόδιο σχετικά με τους μεξικάνους μετανάστες και την αντιμετώπίσή τους από την κυβέρνηση Τραμπ.

Στην κατηγορία Εξυπηρέτηση του Κοινού βραβεύτηκε η Άνκορεϊτζ Ντέιλι Νιουζ για μια σειρά άρθρων σχετικά με την απουσία αστυνόμευσης σε μικρές πόλεις στην Αλάσκα.

Τέλος έγινε ειδική εύφημη μνεία στην Άιντα Μπ. Γουέλς, μια πρωτοπόρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και των πολιτικών δικαιωμάτων. Η Γουέλς, που είχε γεννηθεί σκλάβα το 1862, διακρίθηκε στην έρευνα των λιντσαρισμάτων τόσο με αναζήτηση στα αρχεία όσο και με επιτόπιες συνεντεύξεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα