Τρεις ρουκέτες έπεσαν νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, η λειτουργία του οποίου έχει διακοπεί στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν λάβει οι ιρακινές αρχές κατά της εξάπλωσης της ασθένειας Covid-19, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύονται πυρά με στόχο αυτόν τον τομέα μετά την επίθεση με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) τον Ιανουάριο που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ισχυρός Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί μαζί με τον Ιρακινό Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις, αναπληρωτή επικεφαλής της Χασντ αλ-Σάαμπι, του συνασπισμού δυνάμεων όπου υπερισχύουν φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί και οι οποίες από τότε έχουν ενσωματωθεί στο κράτος.
Τα σημερινά πυρά είχαν στόχο “την έδρα των δυνάμεων της μάχης κατά της τρομοκρατίας όπου βρίσκονται επίσης αμερικανικές δυνάμεις” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από την αστυνομία.
Η επίθεση δεν προκάλεσε τραυματισμούς, διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες ασφαλείας.
Οι υπηρεσίας ασφαλείας βρήκαν στην Μπακρίγια, μια ζώνη στη δυτική Βαγδάτη 7 χλμ. από τον τομέα που επλήγη, τον εκτοξευτή ρουκετών που χρησιμοποιήθηκε για τα πυρά καθώς και έναν ωρολογιακό μηχανισμό.
Δεν αναφέρουν ωστόσο ποιος ευθύνεται για την επίθεση.
Οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο μεγάλους συμμάχους της Βαγδάτης, μειώθηκαν σαφώς στο ιρακινό έδαφος εδώ και περίπου έναν μήνα, καθώς σταμάτησαν τα αντίποινα και οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων.
Ωστόσο, η παύση αυτή επιτρέπει στους δύο εχθρούς να λάβουν θέσεις μάχης, προειδοποιούν ειδικοί και διπλωμάτες.
Σύμφωνα με ιρακινή πηγή, η Ουάσινγκτον έχει επεξεργαστεί σχέδιο για την πραγματοποίηση εκατοντάδων ταυτόχρονων πληγμάτων εναντίον ένοπλων ιρακινών οργανώσεων.
Ειδικότερα στο στόχαστρο τίθενται οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, που κατηγορούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι στοχεύουν τις δυνάμεις τους και εκείνες του διεθνούς συνασπισμού, του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οργανώσεις που επικαλούνται τον ιρανικό άξονα στη Μέση Ανατολή έχουν καλέσει σε δολοφονίες Αμερικανών.
Οι ιρακινές αρχές είναι σε λεπτή θέση απέναντι στον συνασπισμό: εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις με τα στρατεύματά τους εναντίον των τζιχαντιστών, όμως το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων υπό την Ουάσινγκτον, εκ των οποίων 5.200 είναι Αμερικανοί.
Με την πανδημία της Covid-19, 2.500 εκπαιδευτές του διεθνούς συνασπισμού, διαφόρων εθνικοτήτων, έφυγαν από το Ιράκ χωρίς να είναι γνωστή η ημερομηνία επιστροφής τους.
Τα εναπομείναντα στρατεύματα, σχεδόν στο σύνολό τους αμερικανικά, έχουν ανασυνταχθεί σε λίγες βάσεις, δύο εκ των οποίων προστατεύονται από αντιαεροπορικές συστοιχίες Πάτριοτ που έχει στείλει η Ουάσινγκτον.