ΑΘΗΝΑ
01:29
|
27.04.2024
Πολιτική νίκη των Grup Yorum. Οι τουρκικές αρχές έκαναν δεκτό το αίτημά τους να πραγματοποιήσουν συναυλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τέλος της μαραθώνιας απεργίας πείνας, έπειτα από 323 μέρες, ανακοίνωσε ο κιθαρίστας του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum, Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ, καθώς οι τουρκικές αρχές έκαναν δεκτό το αίτημα του γκουπ τους να πραγματοποιήσει συναυλία.

Τα αιτήματα του συγκροτήματος ήταν να απελευθερωθούν όλα τα μέλη του συγκροτήματος, να δίνουν ελεύθερα τις συναυλίες τους και να μη δέχονται επιθέσεις στο πολιτιστικό τους κέντρο.

“Σήμερα το πρωί καταθέσαμε μαζί με τους δικηγόρους μας, αίτηση για 3 πλατείες στη νομαρχία της Κωνσταντινούπολης καθώς και στο δήμο της Σμύρνης για το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ, που γίνεται στις 3 Ιουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Grup Yorum, “μετά από αυτές τις εξελίξεις πήραμε την απόφαση για τη διακοπή τις απεργίας πείνας μέχρι θανάτου”.

“Η αντίστασή μας πέτυχε μια πολιτική νίκη. Όλος ο κόσμος άκουσε για την αντίστασή μας. Ελπίζουμε ότι η αίτηση για άδεια της πραγματοποίησης των συναυλιών μας (οι οποίες είχαν απαγορευτεί από την τουρκική κυβέρνηση), θα έχουν θετική κατάληξη” δήλωσε μέλος του συγκροτήματος ευχαριστώντας όσους στήριξαν τον δίκαιο αγώνα τους.

Η υπεύθυνη του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία Σεμπνέμ Κορούρ Φινσανσί έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η ζωή νίκησε. Δηλώσαμε πως τα αιτήματά τους είναι και δικά μας αιτήματα. Έχουμε προσπαθήσει ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν ελεύθερα να τραγουδάνε τα παραδοσιακά τους τραγούδια και να συνεχίσουν τον αγώνα τους”.

Ένα μήνα πριν έχασε τη ζωή της η απεργός πείνας Χελίν Μπολέκ, τραγουδίστρια των Grup Yorum και σύντροφος του Γκιοκτσέκ. Αίτημά της ήταν να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του συγκροτήματος. Η Χελίν Μπολέκ ήταν 28 ετών. Κατά τη διάρκεια της κηδείας σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία να επιτίθεται με δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον όσων συμμετείχαν στην τελετή.

Η κολλεκτίβα των Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 και είναι αγαπητή αφενός, για τα έργα της που συνδυάζουν παραδοσιακή μουσική και επαναστατικά τραγούδια και αφετέρου, για τις ευρύτερες αριστερές πολιτικές ιδέες της. Δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα και τάσσεται υπέρ του αιτήματος του κουρδικού λαού για αυτονομία. Το γκουπ έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 25 άλμπουν. Στη μνήμη της Χελίν, κυκλοφόρησαν το “Yunan Sanatçı” σε στίχους του Έλληνα Θαλερού Κ.

Ακολουθεί η μετάφραση της ανακοίνωσης του Grup Yorum για την απόφαση διακοπής της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου του Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ, όπως αναρτήθηκε στο Twitter.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΙΚΗ. ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ!”ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ σήμερα το πρωί διέκοψε την απεργία πείνας μεχρι θανάτου. Αυτή η απόφαση πάρθηκε από τα μέλη του Grup Yorum και από τον Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ.

Γιατί, όμως, διακόψαμε την αντίσταση, που διήρκησε 323 μερες:

Καταρχάς, είμαστε εκ των προτέρων νικητές γιατί επιλέξαμε την αντίσταση αυτή με κάθε κόστος ακόμα και με το θάνατο, κατά της πολιτικής εξόντωσης που προσπαθεί να επιβάλλει ο φασισμός στο συγκρότημά μας.

Στις 323 μέρες αυτής της αντίστασης, όχι μόνο άνθισε η ελπίδα στην καταπιεσμένη καρδιά των λαών της Τουρκίας, αλλά ακούστηκε και σε όλο τον κόσμο. Καλλιτέχνες, συγγραφείς, βουλευτές, φορείς Αλεβιτών, αριστερά κόμματα και οι λαοί της Τουρκίας, μας στήριξαν ρίχνοντας έτσι στο κενό την προσπάθεια ποινικοποίησης τους συγκροτήματος μας.

Μετά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, η Şebnem Korur Fincancı πρόεδρος του TİHV (Ιδρυμα για τα ανθρωπινα δικαιωματα της Τουρκίας), οι διανομενοι, οι βουλευτες του CHP, HDP,TİP (το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το Εργατικό Κόμμα της Τουρκιας), μπήκαν εγγυητές, για την πραγματοποίηση των αιτημάτων για τη διεξαγωγή των συναυλιών και την απελευθέρωση των μελών μας.

Σήμερα το πρωί καταθέσαμε μαζί με τους δικηγόρους μας, αίτηση για 3 πλατείες στη νομαρχία της Κωνσταντινούπολης καθώς και στο δήμο της Σμύρνης για το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ, που γίνεται στις 3 Ιουλίου.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις πήραμε την απόφαση για τη διακοπή τις απεργίας πείνας μέχρι θανάτου.

Υποσχεθήκαμε στη Helin και τον İbrahim οτι οι συναυλίες μας θα πραγματοποιηθούν.

Αυτό το λόγο θα τον κρατήσουμε.

Θα πάρουμε από τα χέρια του φασισμού τα φυλακισμένα μέλη μας.

ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ

ΤΟ GRUP YORUM ANHKEI ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΙΜΩΘΕΙ!

Grup Yorum

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα