ΑΘΗΝΑ
14:08
|
23.04.2024
Απόρρητη έκθεση αφήνει ανοιχτο το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόρρητη έκθεση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Πληροφοριών της Κίνας, στο περιεχόμενο της οποίας αναφέρεται το Reuters, εξετάζει την πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με τους χειρισμούς του Πεκίνου στην εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για την απόρρητη έκθεση του κινεζικού think tank CIRIS (China Institutes of Contemporary International Relations), η οποία κατατέθηκε τον Απρίλιο στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας στο Πεκίνο και κοινοποιήθηκε σε ανώτατους αξιωματούχους του κινεζικού-κομματικού Aparat, καθώς και στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Πεκίνο διαπιστώνει την ενίσχυση του αντικινεζικού αισθήματος παγκοσμίως, η ένταση του οποίου ξεπερνά τη διεθνή κατακραυγή του 1989 μετά τη σφαγή και την κάθοδο των τανκς στην πλατεία Τιενανμέν.

Η έκθεση κρίνει πως το αντικινεζικό αίσθημα που κυριαρχεί είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε ευρύτερη κρίση ή ακόμα και να κλιμακωθεί σε σύρραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο του προεκλογικού αφηγήματος, έχει κατηγορήσει πολλάκις την Κίνα για απόκρυψη πληροφοριών που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, όπως οι αριθμοί των πραγματικών θανάτων και κρουσμάτων από τη φονική νόσο. Το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ενέτεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο ιός κατασκευάστηκε σε κινεζικό εργαστήριο προειδοποιώντας πως “θα λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι και θα το κάνουμε με δικό μας χρονοδιάγραμμα”.

“Οι προσπάθειες του Πεκίνου να φιμώσουν επιστήμονες, δημοσιογράφους και πολίτες και να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις και στοιχεία επιτείνοντας την παραπληροφόρηση κατέληξαν στην επιδείνωση των κινδύνων αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης” αρκέστηκε να δηλώσει, χωρίς να διαψεύδει την είδηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απόρρρητη έκθεση στο Reuters.

“Δεν έχω σχετική ενημέρωση” δήλωσε, σε ερώτηση που του απηύθυνε σχετικά με την έκθεση, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα