ΑΘΗΝΑ
15:45
|
20.04.2024

Υπάρχουν γεγονότα ιστορικά, απέναντι στα οποία το περιλάλητο “καθήκον στη μνήμη” βαραίνει πολύ περισσότερο από ό,τι αφήνουν να φανεί επετειακές τελετουργίες, ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις ή δημοσιογραφικές […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπάρχουν γεγονότα ιστορικά, απέναντι στα οποία το περιλάλητο “καθήκον στη μνήμη” βαραίνει πολύ περισσότερο από ό,τι αφήνουν να φανεί επετειακές τελετουργίες, ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις ή δημοσιογραφικές κοινοτοπίες.

Πόσω μάλλον αν τα γεγονότα αυτά συνεχίζουν να προσδιορίζουν και να χρωματίζουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη του 1945 είναι ένα από αυτά.
Φέτος, η συμπλήρωση 75 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει την υφήλιο εγκλωβισμένη στην κρίση του κορονοϊού, η οποία παρεμποδίζει τις δημόσιες εκδηλώσεις με μαζική φυσική παρουσία, όπως θα αντιστοιχούσε στην περίσταση. Όμως ακριβώς για τον λόγο αυτό τα διαδικτυακά εγχειρήματα ενημέρωσης έχουν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη.

Η 9η Μαϊου θα είναι διαφορετική, αλλά δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Το “Κοσμοδρόμιο” με ειδικό αφιέρωμά του, που θα συνεχισθεί μέχρι τέλους του έτους, θα επιχειρήσει να θέσει ερωτήματα σχετικά με το παρελθόν και το παρόν της φασιστικής απειλής, τις σύγχρονες απόπειρες σχετικοποίησής της μέσω της αναθεώρησης της Ιστορίας, την βαθύτερη επικαιρότητα των συγκρούσεων που γέννησε ο “μακρύς 20ός αιώνας”. Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις ενός 21ου αιώνα ακραίων ανισοτήτων, νεοψυχροπολεμικών εντάσεων και τοξικών ιδεολογημάτων.

Με live blog θα καλύψουμε τις περισσότερες συμβολικές τελετές της ημέρας και θα φροντίσουμε να μην παραμερισθεί το ερώτημα των οφειλόμενων γερμανικών επανορθώσεων.

Κυρίως, όμως, αντλώντας έμπνευση από το παράδειγμα της ρωσικής κοινωνίας, που φέρει όσο καμία άλλη το τραύμα και το καύχημα της Αντιφασιστικής Νίκης, καλούμε τους φίλους και τους αναγνώστες του “Κοσμοδρομίου” να διοργανώσουμε ένα ψηφιακό “Αθάνατο Σύνταγμα” στα ελληνικά.

Με την αποστολή φωτογραφιών, οικογενειακών κειμηλίων, τεκμηρίων ή απλών σχολίων σχετικά με την αιματηρή και αδικαίωτη εμπλοκή της δικής μας χώρας στην μεγάλη αυτή ιστορική περιπέτεια. Με τα ίχνη των θυσιών και των αγώνων των δικών μας ανθρώπων.

Επιφυλάσσουμε, μάλιστα, σε όλους τους συμμετέχοντες ένα αναμνηστικό δώρο-έκπληξη…

Σας περιμένουμε όλους στο “Κοσμοδρόμιο” στις 9 Μαΐου 2020 από τις 09:00 π.μ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα