ΑΘΗΝΑ
15:03
|
11.05.2024

Μία έγκυος Ρομά στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής της αντιμέτωπη με τις διακρίσεις που είχε γνωρίσει ως τότε, και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία έγκυος Ρομά στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής της αντιμέτωπη με τις διακρίσεις που είχε γνωρίσει ως τότε, και επιπλέον ενισχυμένες από τον κορονοϊό.

Όπως παρατίθεται στο CounterPunch, αφού επανειλημμένα δεν έγινε δεκτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Οχρίδας, όταν διαπιστώθηκε πως η κατάστασή της ήταν σοβαρή και είχε ενδείξεις μόλυνσης την έστειλαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Σκοπίων. Ο οδηγός του ασθενοφόρου την άφησε στο κράσπεδο και δεν γινόταν εισαγωγή στο νοσοκομείο μέχρι να εξεταστεί για κορονοϊό. Παρέμεινε έξω από το νοσοκομείο για έξι ώρες. Όταν επιτέλους έγινε εισαγωγή το έμβρυο ήταν νεκρό, και θα ακολουθούσε και η ίδια δύο ώρες αργότερα.

Το Υπουργείο Υγείας αργότερα ανακοίνωσε πως το τέστ για τον κορονοϊό ήταν αρνητικό.

Η Φωνή της Αμερικής πρόσφατα είχε περιγράψει τους Ρομά σαν ωρολογιακές βόμβες, και εθνικιστές πολιτικοί ανά την Ευρώπη τους αντιμετωπίζουν ακριβώς έτσι.

Στη Σλοβακία ανατέθηκε στον στρατό η ένοπλη επιτήρηση της καραντίνας στους καταυλισμούς των Ρομά. Στα ίδια βηματα κινήθηκαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ειδικά στη δεύτερη έγινε περίφραξη των καταυλισμών με δικαιολογία τον κορονοϊό.

Από μία τέτοια παρέα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Βίκτορ Όρμπαν. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξαίρεσε τους Ρομά από το πρόγραμμα ενίσχυσης όσων πλήττονται από την πανδημία και απέδωσε τις αντιδράσεις τους στον Τζορτζ Σόρος.

Αλλά και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία οι Ρομά γίνονται στόχος υποτιμητικών σχολίων στον Τύπο και αφήνονται στην τύχη τους χωρίς στοιχειώδη εφόδια για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα