ΑΘΗΝΑ
20:25
|
09.05.2024
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των παιδιών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια (ή ένδεια), δηλαδή δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη διαπιστώνει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο και δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών Brookings Institution.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, 1 στα 5 παιδιά στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια συνεπεία του lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ, καθώς δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί γονείς δεν μπορούν να εργαστούν ή έχουν απολυθεί εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η επισιτιστική ανασφάλεια για τα παιδιά της Αμερικής ήταν σημαντικά υψηλότερη τον Απρίλιο από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο έτος από το 2001. Πριν από το 2001 δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, σύμφωνα με το Brookings Institution.

“Είναι σαφές ότι τα πιο μικρά παιδιά πλήττονται από διατροφική ανασφάλεια σε βαθμό άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή” αναφέρει η ερευνήτρια του Brookings Institution, Λόρεν Μπάουερ, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα “ανησυχητικά”.

Επικαλούμενη τα δεδομένα, η Μπάουερ διαπιστώνει ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου, ένα στα πέντε νοικοκυριά των ΗΠΑ – και δύο στα πέντε νοικοκυριά με παιδιά κάτω των 12 ετών – δεν μπορούν να θρέψουν επαρκώς τα παιδιά τους “συχνά” ή “μερικές φορές”. Σε σύγκριση με το 2018, η επισιτιστική ανασφάλεια για νοικοκυριά με παιδιά κάτω των 18 ετών έχει αυξηθεί κατά 130%.

Ορισμένοι γονείς είναι αναγκασμένοι να μειώνουν την ποσότητα των γευμάτων ή ακόμη και να παραλείπουν γεύματα των παιδιών τους, σημειώνει η ερευνήτρια, τονίζοντας ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται και από τη διακοπή των προγραμμάτων προσφοράς γευμάτων στα παιδιά στα σχολεία, αφού είναι κλειστά λόγω της πανδημίας.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί υποβάλλουν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, αφού απολύθηκαν από την εργασία τους εξαιτίας των μέτρων περιορισμού του Covid-19.

Ο πραγματικός αριθμός των ανέργων ή των εργαζομένων που είναι εκτός εργασίας είναι πιθανότατα υψηλότερος, δεδομένου ότι αρκετοί δεν είναι επιλέξιμοι για παροχές, ενώ άλλοι απλά δεν υποβάλλουν ποτέ αίτηση για να τις λάβουν. Και παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο υπέρ της στήριξης των νοικοκυριών, πολλά νοικοκυριά θεωρούν ότι αυτή η βοήθεια δεν επαρκεί για να επιβιώσουν τις προσεχείς εβδομάδες.

Η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής και φυσικής ανάπτυξης και να οδηγήσει σε παχυσαρκία, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων χαμηλής ποιότητας και υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας, με αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα