ΑΘΗΝΑ
12:04
|
06.05.2024
Ο Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε την επιχείρηση μια μοντέρνα εκδοχή της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απαγωγή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σχεδίαζαν οι μισθοφόροι που εξουδετερώθηκαν τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Σε βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας εμφανίζεται ο Λιουκ Ντένμαν, ο ένας από τους δύο της ομάδας των μισθοφόρων με αμερικανική υπηκοότητα, να ομολογεί πως η αποστολή τους ήταν να καταλάβουν το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, να αρπάξουν τον Μαδούρο και να τον μεταφέρουν στην Αμερική.

Ο Ντένμαν ανέφερε πως δούλευε για την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Silvercorp που έχει έδρα στη Φλόριντα. Στα μέσα του Ιανουάριου στάλθηκε στην Κολομβία για να εκπαιδεύσει Βενεζουελάνους αντικαθεστωτικούς. Ο ιδιοκτήτης της Silvercorp την Κυριακή είχε προαναγγείλει την “απελευθέρωση” της Βενεζουέλας.

Ο Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε την επιχείρηση μια μοντέρνα εκδοχή της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, όταν το 1961 κουβανοί αντικαθεστωτικοί υπό την καθοδήγηση της CIA επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο. Επίσης υποστήριξε πως η επιχείρηση ήταν σε γνώση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Γκουαϊδό αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με λιγότερο σαφή τρόπο είπε πως δεν υπάρχει “ευθεία” ανάμειξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα