ΑΘΗΝΑ
09:04
|
04.10.2023
Περισσότεροι από 3000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα. Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και πολλά δρώμενα έδωσαν χρώμα στη διαμαρτυρία. Ανακοινώσεις Μενδώνη: Τα μέτρα στήριξης των…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Έλληνες art workers ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων τους για διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής αδιαφορίας για την επιβίωσή τους στις δύσκολες μέρες της πανδημίας.

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν έξω από τη Βουλή στις 12:00 το μεσημέρι, για να διαμαρτυρηθούν για την περιφρόνηση που επέδειξε η κυβέρνηση όλες αυτές τις εβδομάδες προς τον κλάδο των καλλιτεχνών και να διεκδικήσουν δίκαια μέτρα στήριξης.

Φωτογραφίες & βίντεο: Kosmodromio.gr / Λαμπρινή Θωμά.

Οι διαδηλωτές τήρησαν την απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους – υπήρχαν σημάδια και στο οδόστρωμα γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία ήταν ο Μάξιμος Μουμούρης, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Πασχάλης Τσαρουχας, ο Φοίβος Δεληβοριας, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Μιθριδάτης και άλλοι.

Ισχυρή ήταν η παρουσία και των αστυνομικών δυνάμεων στο Σύνταγμα. Λίγο μετά τις 12:40 ακούστηκαν αυστηρές προειδοποιήσεις απο τους αστυνομικους για την τήρηση των αποστάσεων. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους εκφράστηκε ανησυχία για επίθεση από την πλευρά της αστυνομίας.

Η συγκέντωση διαλύθηκε λίγο μετά τις 13:00. Ησύχως, αλλά με ένα τελευταίο ανατριχιαστικό δρώμενο.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν τηρώντας ευλαβικά τις αποστάσεις ασφαλείας, ενώ τραγουδούσαν a capella το ‘Τίποτα Δεν Πάει Χαμένο’ του Μάνου Λοΐζου.

Μενδώνη: Τα μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες

Στην εξ’αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που πραγματοποιήθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα σήμερα Πέμπτη 7 Μαΐου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών και του Πολιτισμού.

“Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του Πολιτισμού. Προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα. Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του Πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία”, δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Περιγράφοντας τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, η κ. Μενδώνη είπε ότι αμέσως μετά το lockdown, οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό συμπεριλήφθηκαν και δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα.

“Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα πριν τον συμβατικό τους χρόνο από 1/3/2020 έως 20/3/2020”, είπε η υπουργός.

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
  • Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
  • Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.

Παράλληλα, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Έτσι, από 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο “ΕΡΓΑΝΗ” για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Η υπουργός προανήγγειλε, επίσης, την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας.

Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι επισπεύσθηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα.

“Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις”, διαβεβαίωσε η υπουργός, προσθέτοντας ότι θα δοθεί “κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών” σε όλους όσοι είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν.

Επίσης, με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Τα θερινά σινεμά μπορούν να ανοίξουν από 1η Ιουνίου και το όριο πληρότητας θα είναι στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα.

Στις 18 Μαΐου, θα ξεκινήσουν και τα κινηματογραφικά γυρίσματα στη χώρα.

Τα μουσεία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε η υπουργός. Στα μουσεία θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 2 μέτρων, ενώ θα επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος. Επίσης, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα.

Όσον αφορά τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου.

Το όριο πληρότητας θα είναι περίπου στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ η σκηνή θα πρέπει να απέχει 3 μέτρα από την 1η σειρά καθισμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης που το κοινό θα είναι όρθιο, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου.

Τέλος, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και δήμους, θα διοργανώσει 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε 2 εκατ. ευρώ.

Καταλήγοντας, διαμήνυσε ότι το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί μέχρι τις 31/7 για την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα