ΑΘΗΝΑ
05:00
|
08.11.2024
Η πλατεία του Αγ. Ιωάννη θα παραμένει κλειστή από απόψε στις 21:00 έως τις πρωινές ώρες της επομένης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αγία Παρασκευή ξενύχτησε για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καθώς εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη όπου και παρέμειναν μέχρι τις 2 τα ξημερώματα αγνοώντας τους περιορισμούς των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Ταυτόχρονα εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στον Λυκαβηττό προκειμένου να θαυμάσουν την τελευταία υπερπανσέληνο της χρονιάς.

Η αστυνομία και τα ΜΑΤ έσπευσαν στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη το βράδυ της Τετάρτης, γεγονός που εξόργισε τους συγκεντρωμένους οι οποίοι αντέδρασαν με το σύνθημα “έξω απ’ την πλατεία η αστυνομία”.

Όταν οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν και κατευθύνθηκαν λίγα μέτρα πιο μακριά, οι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Κλούβα των ΜΑΤ παρέμεινε απέναντι από την πλατεία, ενώ οι αστυνομικοί φώναξαν από τα μεγάφωνα στους πολίτες να απομακρυνθούν.

Η πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε γύρω στις 23:30.

Στην πλατεία παρέμειναν 100-150 άτομα διάσπαρτα σε ομάδες, τα οποία άρχισαν να αποχωρούν από τη μία μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς επεισόδια.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας τα επεισόδια της Αγίας Παρασκευής, η πλατεία θα παραμένει κλειστή από απόψε το βράδυ στις 21:00  έως τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν τα υπαίθρια πάρτι που ευνοούν την διάδοση του κορωνοϊού και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Απίστευτες ήταν οι εικόνες τη νύχτα της Τετάρτης και στον Λυκαβηττό, όπου εκατοντάδες Αθηναίοι που ήθελαν να απολαύσουν το ολόγιο φεγγάρι, προκάλεσαν άνευ προηγουμένου συνωστισμό.

Οι επισκέπτες κατέλαβαν όλη την έκταση της περιοχής στήνοντας ένα μεγάλο υπαίθριο πικ νικ που θύμιζε τις προ lockdown εποχές.

Ταυτόχρονα στη πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι επικρατούσε το αδιαχώρητο καθώς δεκάδες πολίτες συνωστίζονταν με τα ποτά τους στο χέρι, τα οποία προμηθεύονται από μπαρ της περιοχής που προσφέρουν takeaway προϊόντα.

“Εμείς πουλάμε takeaway προϊόντα, έχουμε μαζέψει τα τραπεζάκια και τις καρέκλες μας. Δεν γίνεται να κάνουμε τον χωροφυλακα σε εκείνους που κάθονται στην πλατεία, δεν είναι δική μας δουλειά αυτό» ανέφερε υπάλληλος καταστήματος στην περιοχή. 

“Χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς όμως δεν χαλαρώνουμε” σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπενθυμίζοντας ότι “οι μεγάλες συναθροίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων”, όπως συνέβη στην Ισπανία.

Επανερχόμαστε στον αρχικό κίνδυνο και στην εκτίμηση ότι αν υπάρχει και ένας που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του ενός μπορεί να έχουμε πάνω από 400 με 500 νέα κρούσματα. Με μια θνητότητα που περιγράφεται παγκοσμίως 1 με 2% μπορεί να έχουμε και 5-6 θανάτους», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Είναι επικίνδυνα φαινόμενα αυτά, κάναμε πολύ κόπο να φτάσουμε εδώ και τέτοιες συμπεριφορές μάς γυρίζουν πίσω, προσθέτει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα