ΑΘΗΝΑ
19:17
|
22.07.2024
Προειδοποιεί για καθολικές απαγορεύσεις των έργων τους και μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε o Φοίβος Δεληβοριάς κατά της Λίνας Μενδώνη και των υποτιθέμενων μέτρων στήριξης των καλλιτεχνών που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Με τις εξαγγελίες της υπουργού μπαίνουν “τίτλοι τέλους” για τους συνθέτες-στιχουργούς, αναφέρει ο καλλιτέχνης, ξεκαθαρίζοντας ότι “θα προχωρήσουμε σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας” και προειδοποιώντας για μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα από την κ. Μενδώνη για την στήριξη των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων της χώρας, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το θολό τοπίο που επικρατεί στην απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων στους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

Θολό τοπίο καθώς, μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της “ΑΕΠΙ, Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε.” από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων εντός του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί αποτελεσματικά η αγορά και η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των συνθετών και στιχουργών.

Αποτέλεσμα είναι ότι η πλειονότητα των χιλιάδων καλλιτεχνών που ήταν εγγεγραμμένοι στην ΑΕΠΙ, να μην λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από τα πνευματικά τους διακαιώματα εδώ και τρια χρόνια.

“Κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε (συνθέτες-στιχουργούς) δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα”, τονίζει, υπενθυμίζοντας σε όλους μας πως οι δημιουργοί δεν έχουν άλλον τρόπο βιοπορισμού καθώς η μόνη δυνατότητα εξασφάλισης εισοδήματος γι’ αυτούς είναι να τους αποδίδονται τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Ακολουθεί η δραματική ανάρτηση του καλλιτέχνη:

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ;

Δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι, το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας επιβεβαιώθηκε.

Τίτλοι τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς.

Κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών.

Κι εμείς που δίναμε, δεν μπορούμε με όποια καλή προαίρεση αυτό το καλοκαίρι (και μάλλον για ένα χρόνο και περισσότερο από τώρα) να τις κάνουμε γιατί πέραν του υγειονομικού κινδύνου, δεν βγαίνουν με τίποτα οικονομικά. Κάντε τους λογαριασμούς και θα το δείτε.Δεν μιλάω καν για τους νέους τραγουδοποιούς οι οποίοι θα συνθλιβούν.

Σας αποχαιρετώ λοιπόν.

Είμαι απελπισμένος και για μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας. Δούλεψα μια ζωή πληρώνοντας πάντα τους φόρους μου και χωρίς να πάρω ποτέ ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Την πρώτη φορά που -λόγω καταστροφής- χρειάζομαι ένα σχέδιο από αυτό για να μην καταστραφώ, αυτό με πολεμά.

Στη συνέντευξη ειπώθηκε κάποια στιγμή: “δεν έχει σημασία που δεν είχαμε στο πρόγραμμά μας τίποτα για τον Πολιτισμό: εκλεγήκαμε και θα εκλεγούμε πάλι”. Τι νόημα είχε αυτή η φράση; Έχουν δηλ. ήδη ζυγίσει την απώλεια του τραγουδιού και των ανθρώπων του από το εθνικό γίγνεσθαι; Σκέφτηκα ότι κάτι ίσως παρανόησα εγώ.

Αυτό όμως που παρανοήθηκε σίγουρα είναι το εξής : ο Σταύρος Ξαρχάκος χρησιμοποίησε σε πρόσφατο κείμενό του τη λέξη “επαίτες” ειρωνικά, για να εξηγήσει πώς αντιμετωπιζόμαστε από τους ιθύνοντες όταν ζητάμε να μας δουν ως επαγγελματίες. Και όμως δόθηκε η εντύπωση -σε κυβερνητική συνέντευξη τύπου- πως ο ίδιος αυτοαποκαλείται “επαίτης” και “κάνει κακό στον κλάδο”. Θα αλλάξουν και οι έννοιες λοιπόν, στη νέα εθνική σελίδα που ανοίγεται μετά το οριστικό τέλος του τραγουδιού;

Θα προχωρήσουμε σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας, θα το κάνουμε μεγάλη είδηση στο εξωτερικό που -εν αντιθέσει με εδώ- όλοι οι Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία. Είναι η έσχατη λύση απελπισίας στην οποία μας οδηγούν.

Οι άνθρωποι του τραγουδιού στήριξαν -χωρίς ποτέ να το κάνουν θέμα- πολλούς ανθρώπους στην καταστροφή τους. Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη δική σας στήριξη.

Θα τη χρειαστούμε έμπρακτα και τις επόμενες μέρες: αν δεν ανακοινωθεί άμεσα κάτι για την ενίσχυση των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων, θέλουμε να μας βοηθήσετε όλοι στην μαζική απαγόρευση των τραγουδιών μας.Και σε όποιο άλλο μέτρο προστασίας της ζωής μας -μαζικές μηνύσεις κλπ- αποφασίσουμε.”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα