ΑΘΗΝΑ
15:46
|
26.04.2024
Επτά θεωρίες συνωμοσίας για την καταγωγή του Sars-Cov-2, από την πιο απίθανη ως την πιο εξωφρενική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τον ιστορικό του μέλλοντος το πρώτο τετράμηνο του 2020 μ.Χ. θα αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον και -από ένα σημείο κι έπειτα- πολύ διασκεδαστικό πεδίο μελέτης. 

Όταν ξεπεράσει τα ‘σκληρά’ ιατρικά δεδομένα και τη φρικτή στατιστική των θανάτων, θα βρεθεί μπροστά στα επιμέρους χαρακτηριστικά της παγκόσμιας κρίσης που πυροδότησε ο Sars-Cov-2: Δισεκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Με πολύ χρόνο στη διάθεσή τους. Και με Ίντερνετ. Και με social media. Και με καινούρια social media, που αναδείχθηκαν μέσα στην κρίση και λόγω αυτής. Από τη μία μέρα στην άλλη, ο κορονοϊός μετέτρεψε τον πλανήτη σε ένα ιδιότυπο θερμοκήπιο, ιδανικό για να φυτρώσουν και να καλλιεργηθούν οι σύγχρονες φιλοσοφικές θεωρίες για τη ματαιότητα της ύπαρξης, το ανέφικτο της κοινωνίας και την ουτοπία της προόδου. 

Είναι βέβαιο ότι συνέβη κι αυτό. 

Κατά βάση, όμως, στο θερμοκήπιο άνθισαν άλλου είδους θεωρίες. Συγκεντρώσαμε εδώ τις δημοφιλέστερες, με αγάπη και κατανόηση για τον άνθρωπο του πρώτου τετραμήνου του 2020 μ.Χ. και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ιστορικό του μέλλοντος. Η Γη μας, άλλωστε, είναι πολύ επίπεδη για να πορευόμαστε σ’ αυτή μόνο με λογική σκέψη κι επιστημονικά δεδομένα.

Για όλα φταίει ο Μπιλ Γκέιτς

Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν κάτι κοινό με τους ιούς: μεταλλάσσονται. Στο ξεκίνημα, λοιπόν, της όμορφης περιπέτειάς μας με τον Sars-CoV-2, αναδύθηκε στον αφρό των social media ένα TedTalk του 2015, στο οποίο ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, με αφορμή μια επιδημική έξαρση του έμπολα, προειδοποιεί για την πιθανότητα μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Αυτό ήταν, λοιπόν: ο Μπιλ Γκέιτς τα ήξερε όλα από τότε. Μπορεί, μάλιστα, όχι απλώς να τα ήξερε, αλλά ο ιός να είναι δικό του κατασκεύασμα. Στο κάτω – κάτω διαθέτει και τα λεφτά και την τεχνολογία για να φτιάξει ένα μικρόβιο που θα σκοτώσει όλους τους πελάτες του. 

Στην πορεία, η θεωρία απέκτησε μια δεύτερη, πιο ώριμη συνωμοσιολογικά πτυχή: Ο Μπιλ Γκέιτς έφτιαξε όντως τον ιό, αλλά όχι για να μας αφανίσει. Ήθελε μόνο να μας φοβίσει, προκειμένου να δεχτούμε όλοι να εμβολιαστούμε. Γιατί αυτός είναι ο απώτερος στόχος του υποχθόνιου σχεδίου του: να κάνουμε όλοι το εμβόλιο μέσω του οποίου ο Μπιλ θα μας εμφυτεύσει το σατανικό του τσιπάκι που θα μας κάνει δικούς του για πάντα. 

Στέκει; Εννοείται. Αυτός ο τύπος είναι ο σατανάς με γυαλιά. Ευτυχώς, όμως, τον κατάλαβαν νωρίς κάποιοι άνθρωποι στο Facebook κι έκαναν εγκαίρως share το κειμενάκι που έβαλε τέλος στα μοχθηρά σχέδιά του. 

Για όλα φταίνε οι Κινέζοι

Αν η Ikea πουλούσε θεωρίες συνωμοσίας, η συγκεκριμένη θα γινόταν ανάρπαστη λόγω ευκολίας στη συναρμολόγησή της. Πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός; Στη Γουχάν της Κίνας. Τι υπάρχει στη Γουχάν της Κίνας; Ερευνητικό κέντρο ιολογίας με εξειδίκευση στη μελέτη των κορονοϊών των νυχτερίδων. Ορίστε! Η θεωρία πρακτικά συναρμολογήθηκε μόνη της: ο ιός ξέφυγε από το εργαστήριο, ξεχύθηκε αρχικά στις πλατείες και στις πρασιές της γραφικής Γουχάν και μετά πήρε τον δρόμο του για τον υπόλοιπο πλανήτη. 

Τόσο απλή και τόσο πειστική που βόλεψε μέχρι και τον πρόεδρο Τραμπ. Εδώ και περίπου ένα μήνα, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ χτίζεται με τα κομμάτια του σπασμένου δοκιμαστικού σωλήνα που άφησε τον Sars-CoV-2 να διαφύγει.

Στέκει; Ο ΠΟΥ δεν έχει διεξαγάγει ακόμα επιτόπια έρευνα στο εργαστήριο ή στη Γουχάν, αλλά σύμφωνα με την Σι Ζενγκλί, την κορυφαία επιδημιολόγο που τέθηκε επικεφαλής της έρευνας που διεξήγαγαν οι κινεζικές αρχές, ο γονότυπος του SarS-CoV-2 δεν ταυτοποιήθηκε με κανένα από τα δείγματα κορονοϊών που μελετούσαν οι επιστήμονες στο Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν. 

Εννοείται ότι για όλα φταίνε οι Κινέζοι

Η μετάλλαξη της θεωρίας του ‘κινεζικού ιού’ δεν άργησε να κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων που ήταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και αναζητούσαν κάτι πιο hardcore από ένα εργαστηριακό λάθος για να συζητήσουν με τους φίλους τους στο Zoom. 

O ιός δεν ‘ξέφυγε’ από ένα εργαστήριο, αλλά κατασκευάστηκε εκεί, πολύ συνειδητά, από τους διαβολικούς Κινέζους που αναζητούσαν ένα σύγχρονο και αξιόπιστο βιολογικό όπλο. Το Ιολογικό Ισντιτούτο της Γουχάν, άλλωσε, είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως βιτρίνα για το πρόγραμμα βιολογικού πολέμου που ‘τρέχει’ εδώ και δεκαετίες η κινεζική κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη θεωρία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη Washington Examiner (υπερσυντηρητική αμερικανική εφημερίδα) και απέκτησε θεσμική υπόσταση όταν την ανέφερε στη γερουσία ο Τομ Κότον (ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Αρκάνσας). Σήμερα, τρεις στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο Covid-19 είναι ανθρώπινο δημιούργημα, προορισμένο για κακόβουλη χρήση.

Στέκει; Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένως αποφανθεί ότι ο Sars-CoV-2 δεν εμφανίζει χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στους εργαστηριακούς ιούς. Επίσης, η Washington Examiner έχει ομολογήσει ότι το αρχικό δημοσίευμά της “ίσως βασίστηκε σε ψευδείς πληροφορίες”. 

Για όλα φταίνε οι Αμερικανοί 

Οι Κινέζοι απάντησαν στις θεωρίες συνωμοσίας των Αμερικανών με μια ακόμα πιο ευφάνταστη θεωρία, την οποία ανέπτυξε για πρώτη φορά ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. 

Ο, ιός λοιπόν, δεν γεννήθηκε στην Κίνα, αλλά τον ‘φύτεψαν’ στη Γουχάν αμερικανοί στρατιώτες που ένα μήνα πριν το ξέσπασμα τη επιδημίας είχαν καταφτάσει στην πόλη για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς των ενόπλων δυνάμεων που διοργανώθηκαν εκεί. 

Στέκει; Βλέπε παραπάνω (ΠΟΥ, πόρισμα, ο ιός ΔΕΝ είναι εργαστηριακός κλπ). 

Για όλα φταίει το 5G

Σκεφτείτε το λίγο: Είναι εντελώς τυχαίο το γεγονός ότι η πανδημία συνέπεσε με την περίοδο που σε ολόκληρο τον κόσμο τοποθετούνται οι πομποί που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του δικτύου 5G; Μήπως τα lockdown και οι καραντίνες βολεύουν τις εταιρείες που θα κάνουν τη δουλίτσα τους ανενόχλητες όσο εμείς είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας;

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε. Το σκέφτηκαν πριν από σας τα λαμπρά μυαλά του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Από αυτόν τον πυρήνα ξεκίνησε η διάδοση της θεωρίας ότι οι ραδιοσυχνότητες και το φάσμα εκπομπής των κεραιών του δικτύου 5G ευνοούν τη διάδοση του Sars-CoV-2.

Η ‘ιδέα’ ότι η 5G ακτινοβολία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας στον ιό να το προσβάλει χωρίς να συναντήσει αντίσταση ξεκίνησε από την HDC (Children’s Health Defense), τη ΜΚΟ του γκουρού των αντιεμβολιαστών στις ΗΠΑ, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ. Η θεωρία διαδόθηκε στα social media πιο γρήγορα και από την πανδημία αυτή καθαυτή. Υιοθετήθηκε από κάμποσους celebrities και influencers, οδήγησε σε κάποιες περιπτώσεις σε ακραίες διαμαρτυρίες (στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαγριωμένοι αντι5Gίτες έκαψαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας), ενώ ‘γέννησε’ και μια υποθεωρία συνωμοσίας δεύτερου επιπέδου.

Σύμφωνα με αυτήν, την ευθύνη για τη διάδοση της αυθεντικής θεωρίας κατά του 5G την έχει η Ρωσία και ο μηχανισμός προπαγάνδας του Πούτιν, που ‘έσπειρε’ μεθοδικά στο διαδίκτυο τα στοιχεία που ‘έθρεψαν’ την επιχειρηματολογία των αντιεμβολιαστών. Το απόλυτο συνωμοσιολογικό inception. 

Στέκει; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποσαφηνίσει τα αυτονόητα ουκ ολίγες φορές τους δύο τελευταίους μήνες: οι ιοί δεν μεταδίδονται μέσω των ασύρματων δικτύων. Τα ασύρματα δίκτυα δεν έχουν συγκεκριμένη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός διαδόθηκε ανενόχλητος και σε χώρες που δεν έχουν και δεν στήνουν δίκτυο 5G. 

Για όλα φταίνε τα γενετικά τροποποιημένα δημητριακά

Εδώ και δύο δεκαετίες, τα γενετικά τροποποιημένα δημητριακά έχουν αντικαταστήσει τους εξωγήινους στον ρόλο του αόρατου εχθρού της ανθρωπότητας. Από τη στιγμή που στοχοποιήθηκαν από τους συνωμοσιολόγους, έχουν ‘κατηγορηθεί’ για όλα όσα αποτελούν μάστιγα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Τα ΓΤΔ φταίνε για τον καρκίνο, για τις γρίπες των πτηνών και των χοίρων, για την επιτυχία του Μάρκου Σεφερλή. 

Ήταν σχεδόν μοιραίο ότι θα τα μνημονεύαμε και με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Και συνέβη νωρίς – νωρίς, στις αρχές Μαρτίου, όταν ο Ιταλός εισαγγελέας Φραντσέσκο Μπιλότα δημοσίευσε στο Il Manifesto ένα απολύτως σουρεαλιστικό άρθρο όπου ανέπτυξε τον ισχυρισμό ότι τα ΓΤΔ συμβάλλουν καθοριστικά στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, μετατρέποντάς τη σε ιδανικό θερμοκήπιο ιών και μικροβίων. Η θεωρία του δεν απέκτησε τη δημοφιλία και τη διαχρονικότητα άλλων, αλλά στον βραχύ βίο της γνώρισε θερμή υποστήριξη από την κοινότητα των πολέμιων της σύγχρονης αγροκαλλιέργειας. 

Στέκει; Αν είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα σχετικά με την καταγωγή του Sars-Cov-2, είναι ότι προέρχεται από τα άγρια ζώα. Τα φυτά, γενετικά τροποποιημένα ή μη, είναι εντελώς αθώα σ’ αυτήν την υπόθεση. Επιπλέον (και κάπως ειρωνικά), οι περισσότερες φόρμουλες εμβολίων κατά του κορονοϊού που δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη, χρησιμοποιούν ως συστατικά και κάποια γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

Δεν φταίει κανείς – ο Covid-19 δεν υπάρχει

Επισήμως, την πατρότητα της θεωρίας ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει και ότι όλα αυτά είναι ένα tet event της ελίτ που κυβερνά τον πλανήτη λίγο πριν μας μετατρέψει για πάντα σε μοναχικούς σκλάβους θα την καρπωθούν ο David Icke και ο Alex Jones του InfoWars. Όχι επειδή αυτοί ξεσκέπασαν πρώτοι τη συνωμοσία των δυνάμεων του σκότους, αλλά απλώς και μόνο επειδή είναι πιο διάσημοι από τον Μακησ Έλληνασ και την Aggelikoula Fly Butterfly που τη ‘μυρίστηκαν’ από την πρώτη στιγμή και αποκάλυψαν όλη την αλήθεια στη σελίδα τους στο Facebook. 

Παραπόταμοι της θεωρίας ότι η πανδημία είναι κατασκεύασμα της ελίτ είναι το αφήγημα ότι ο ιός επινοήθηκε από το βαθύ κράτος των ΗΠΑ με στόχο να πλήξει τον πρόεδρο Τραμπ και η ‘αποκάλυψη’ ότι ο ψεύτικος ιός είναι fake news των φαρμακευτικών για να πουλήσουν φάρμακα τώρα και εμβόλια αργότερα.

Στέκει; Δεν ξέρουμε. Μπορεί και να έχει δόσεις αλήθειας. Μια καλή ιδέα θα ήταν να την επιβεβαιώσουν ο Μάκησ και η Aggelikoula περνώντας μερικές νύχτες στο ‘Σωτηρία’, αγκαλιά με ανθρώπους που νοσούν και υποφέρουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα