ΑΘΗΝΑ
21:22
|
26.04.2024

Ο Μπόρις Τζόνσον, στο διάγγελμα του σήμερα, ενόψει των μέτρων χαλάρωσης που ετοιμάζει ενάντια στον κορονοϊό, μεταξύ άλλων, είπε: «Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μπόρις Τζόνσον, στο διάγγελμα του σήμερα, ενόψει των μέτρων χαλάρωσης που ετοιμάζει ενάντια στον κορονοϊό, μεταξύ άλλων, είπε:

«Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τότε που άρχισαν να επιβάλλονται περιορισμοί στην ελευθερία των πολιτών αυτής της χώρας, περιορισμούς που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ σε ειρήνη ή πόλεμο. Ανεχθήκατε όλες τις δυσκολίες αυτού του προγράμματος κοινωνικής απόστασης, γιατί καταλαβαίνετε ότι δεδομένης της κατάστασης και όπως έχει δείξει η εμπειρία κάθε άλλης χώρας, είναι ο μόνος τρόπος να νικήσετε τον κορονοϊό, την πιο μεγάλη απειλή που έχει αντιμετωπίσει η χώρα όσο ζω. Παρόλο που ο αριθμός των θανάτων ήταν τραγικός και η ταλαιπωρία τεράστια και παρόλο που θρηνούμε για όλους εκείνους που έχουμε χάσει, είναι γεγονός ότι υιοθετώντας αυτά τα μέτρα αποτρέψαμε μια καταστροφική κατάσταση στην οποία το χειρότερο σενάριο θα ήταν μισό εκατομμύριο θάνατοι. Και είναι χάρη στην προσπάθεια και τη θυσία σας για να σταματήσετε την εξάπλωση αυτής της ασθένειας, που το ποσοστό θανάτου και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώνονται. Και χάρη σε εσάς έχουμε προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουμε σώσει πολλές χιλιάδες ζωές. Και έτσι ξέρω κι εσείς γνωρίζετε, πως θα ήταν τρέλα τώρα να γκρεμίσουμε όσα έχουμε καταφέρει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλα αυτά είχαν κολοσσιαίες επιπτώσεις στον τρόπο ζωής μας. Μπορούμε να το δούμε γύρω μας στα κλειστά καταστήματα και τις εγκαταλελειμμένες επιχειρήσεις αλλά και τις σκοτεινές παμπ και εστιατόρια. Και υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που φοβούνται αυτή την τρομερή ασθένεια, και ταυτόχρονα φοβούνται επίσης τις επιπτώσεις αυτής της μακράς περιόδου αναγκαστικής αδράνειας στη ζωή τους και στην ψυχική και σωματική τους ευημερία, στο μέλλον τους και στο μέλλον των παιδιών τους».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, αναφέρθηκε στις περιορισμένες άμεσες τροποποιήσεις στα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και περιέγραψε, ένα περίγραμμα του οδικού χάρτη για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Στο διάγγελμά του από την Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι δεν είναι η ώρα να τερματιστούν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας αυτή την εβδομάδα, αλλά μόνο να γίνουν κάποια πρώτα προσεκτικά βήματα τροποποιήσεων.

Σε πρώτη φάση, από αυτή την εβδομάδα, όσοι δεν μπορούν να εργάζονται από το σπίτι, όπως όσοι απασχολούνται στον οικοδομικό τομέα, «θα ενθαρρύνονται ενεργά» να επιστρέψουν στην εργασία τους με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες θα πρέπει να βασίζονται στις οδηγίες για την τήρηση κανόνων ασφάλειας στο χώρο εργασίας και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν αν μπορούν τα μέσα μεταφοράς, μετακινούμενοι αντίθετα με ιδιωτικά οχήματα ή καλύτερα με ποδήλατα ή με τα πόδια.

Οι πολίτες ενθαρρύνονται από αύριο να βγαίνουν πιο πολλές φορές από το σπίτι για άσκηση, για σπορ με μέλη του νοικοκυριού τους, για να κάθονται στο τοπικό τους πάρκο ή να μεταβαίνουν με το αυτοκίνητο σε άλλους προορισμούς, πάντα όμως τηρώντας τους κανόνες ασφαλών κοινωνικών αποστάσεων.

Για τους παραβάτες τα πρόστιμα θα γίνουν πιο αυστηρά, προειδοποίησε ο κ. Τζόνσον.

Όπως συνέχισε, εφόσον παρατηρείται πρόοδος στη μείωση του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού (την τιμή R) και στην επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων, ίσως τις επόμενες εβδομάδες ανακοινωθεί περαιτέρω ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το δεύτερο βήμα, το νωρίτερο έως την 1η Ιουνίου, θα μπορούσε να περιλαμβάνει το σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων και το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, αρχής γενομένης από μαθητές του νηπιαγωγείου, της πρώτης και της έκτης δημοτικού. Για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξετάσεις, στόχος είναι να επιστρέψουν εγκαίρως έστω για λίγο στις τάξεις τους.

Το τρίτο βήμα, το νωρίτερο έως τον Ιούλιο και μόνο εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ήταν να ανοίξει τουλάχιστον ένα μέρος της βιομηχανίας φιλοξενίας και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Είπε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν στην επιτυχία αυτού του σχεδίου, προειδοποιώντας ότι αν τα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέψουν την εφαρμογή του σχεδίου σε αυτές τις ημερομηνίες, τότε η άρση των μέτρων θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα