ΑΘΗΝΑ
14:31
|
26.04.2024
Η Μόσχα δηλώνει αγανακτισμένη από τη διαστρέβλωση της ιστορίας που μεθοδεύεται από την Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Ρωσία με το μήνυμα που δημοσίευσε η Ουάσινγκτον για την “Ημέρα της Νίκης” καθώς παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο που διαδραμάτισε η Σοβιετική Ένωση και ο Κόκκινος Στρατός στην ήττα των Ναζί.

Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών αντέδραση στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Παρασκευή στη σελίδα του Λευκού Οίκου στο facebook όπου ως δυνάμεις που νίκησαν τους Ναζί αναφέρονταν μόνο η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Κατόπιν αυτού η Ρωσία υπόσχεται να δώσει στις ΗΠΑ “ένα καλό μάθημα” ώστε να σταματήσουν να “διαστρεβλώνουν την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” και τον ρόλο που διαδραμάτισε η ΕΣΣΔ κατά της ναζιστικής Γερμανίας, υπογράμμισε το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών.

“Είμαστε ιδιαίτερα αγανακτισμένοι από τις προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορίας…Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είχαν ούτε το θάρρος ούτε την επιθυμία να… αποδώσουν τα εύσημα στον αδιαμφισβήτητο ρόλο του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού, και στις τεράστιες θυσίες που έκαναν στο όνομα της ανθρωπότητας”, τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι “η παράβλεψη των ιστορικών γεγονότων εξαιτίας των τρεχουσών πολιτικών συμπαθειών ή αντιπαθειών ήταν αδιανόητη” και ότι “σχεδιάζουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα με Αμερικανούς αξιωματούχους”.

Χαρακτηρίζοντας “ιδιαίτερα μικροπρεπείς” τις αμερικανικές δηλώσεις, η Ρωσία καλεί την Ουάσινγκτον να μην μετατρέψει την επέτειο της νίκης των Συμμάχων, του 1945, “σε ένα νέο πρόβλημα διμερών σχέσεων, οι οποίες ήδη διανύουν δύσκολες στιγμές”.

Το ζήτημα του ρόλου που έπαιξε η ΕΣΣΔ στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, με τίμημα 27 εκατομμύρια νεκρούς Σοβιετικούς, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Ρωσία. Η Μόσχα κατηγορεί επίσης τους Ευρωπαίους, με επικεφαλής τους Πολωνούς και τους Ουκρανούς, ότι υποβαθμίζουν τη δράση της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Το πρόβλημα είναι, ότι ακριβώς αυτό διδάσκονται οι περισσότεροι Αμερικανοί στα σχολεία και από τα μέσα ενημέρωσης. Αν ρωτήσετε τους Αμερικανούς ποιος κέρδισε τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότεροι θα απαντήσουν ότι ήταν οι ΗΠΑ”, σημειώνει ο ο Peter Kuznick, καθηγητής Ιστορίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Σπουδών, προσθέτοντας ότι “πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν βαθιά άγνοια για όλα τα ιστορικά γεγονότα”.

Αλλά, ο Τζιμ Τζάτρας, δικηγόρος και πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, κρίνει ότι η διατύπωση του μηνύματος ήταν σκόπιμη.

“Είναι μια υπολογισμένη προσβολή, ένα χτύπημα” κατά της σύγχρονης Ρωσίας, υπογράμμισε ο Τζάτρας, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια προσέγγιση πηγάζει από την επιθυμία της Ουάσινγκτον να αναδειχθεί ως ο μοναδικός παγκόσμιος ηγέτης – και αστυνομικός του κόσμου, που υπαγορεύει στους άλλους τι να κάνουν.

Το γεγονός ότι πολλοί Αμερικανοί γοητεύονται από ιστορικά μυθεύματα που ενορχηστρώνονται από τα ΜΜΕ κάνει τα πράγματα χειρότερα, σημειώνει ο Kuznick.

Διευκρινίζοντας ότι τέτοιοι μύθοι επικεντρώνονται κύριως στην ίδέα ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν τον πόλεμο στην Ευρώπη όπως για παράδειγμα ότι αμερικανοί στρατιώτες πάτησαν πρώτοι στη Νορμανδία σχεδόν πέντε χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου ή ότι ο αμερικανικός βομβαρδισμός στην Ιαπωνία βοήθησε να “σωθούν ζωές” τερματίζοντας τον πόλεμο κτλ.

Ο Kuznick υποστηρίζει ότι αυτά τα μυθεύματα ευθύνονται και για τον επακόλουθο Ψυχρό Πόλεμο. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι, αντί να απομονωθούν σε ιστορικά εγχειρίδια, αυτές οι παρανοήσεις, στην πραγματικότητα διαμορφώνουν τις σύγχρονες συμπεριφορές.

“Είναι επικίνδυνα (τα μυθεύματα) γιατί ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ιστορία θα διαμορφώσει τον τρόπο που ενεργούν στον κόσμο τώρα και τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν στο μέλλον… Η διαιώνιση αυτών των μυθευμάτων είναι απόλυτα ανεύθυνη”, σημείωσε ο καθηγητής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα