ΑΘΗΝΑ
11:42
|
18.04.2024
Τουλάχιστον 19 νεκροί μέχρι στιγμής από το ατύχημα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στον Περσικό Κόλπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 19 νεκροί και 15 τραυματίες αναφέρονται μέχρι αυτήν τη στιγμή ως θύματα ατυχήματος κατά τη διάρκεια άσκησης του πολεμικού Ναυτικού του Ιράν.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Ιρανικών ΜΜΕ, η φρεγάτα Τζαμαράν δοκίμαζε ένα νέο αντιπυραυλικό σύστημα επιφανείας, το οποίο έπληξε ως στόχο το βοηθητικό σκάφος Κοναράκ κατόπιν λανθασμένων χειρισμών του πληρώματος.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε την είδηση για το το ατύχημα, περιγράφοντας το περιστατικό που έλαβε χώρα την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο στενό του Χορμούζ ως “σύγκρουση”.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το Κοναράκ χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Φρεγάτα Τζαμαράν πριν την καθορισμένη ώρα στο χρονοδιάγραμμα της άσκησης. Το Κοναράκ είχε ρυμουλκήσει στο σημείο τον επιπλέοντα στόχο και δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί από το πεδίο βολής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ιρανικά πηρά είχαν καταρρίψει ένα ουκρανικό επιβατικό αεροπλάνο πλησίον της Τεχεράνης, σκοτώνοντας 176 επιβαίνοντες. Το περιστατικό, που το Ιράν παρουσίασε ως ατύχημα, είχε προκαλέσει διεθνή ένταση. Είχε προηγηθεί πυραυλικό χτύπημα του Ιράν σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιράκ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμάνι.

Η ένταση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ αυξάνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν για “παρενοχλήσεις” πλοίων αμερικανικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο. Το Ιράν υπερασπιζεται τις “αυστηρότερες περιπολίες” στην περιοχή ως απάντηση στην παρεμπόδιση του πλου Ιρανικού πλοίου από αμερικανικά σκάφη νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα