ΑΘΗΝΑ
10:59
|
02.12.2022

Στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, επικεντρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έγινε αναλυτική συζήτηση […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, επικεντρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έγινε αναλυτική συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

“Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για ‘χαμένη γενιά’. Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνεδρίαση της ΠΓ, ενώ σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην επικαιροποίηση του προγράμματος του κόμματος, με άξονα τις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει από την κρίση της πανδημίας. 

H ΠΓ εκτιμά ότι οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες που πρέπει να αποτυπώνονται σε αυτό είναι οι εξής: “Στήριξη της εργασίας, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας”. “Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη”, τονίζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, επισημαίνεται πως “τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα κι αυτό θα είναι ορατό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών το επόμενο διάστημα” και ότι “η κρίση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις”.

“Ωστόσο, υπάρχουν πολιτικές με διαφορετικό πρόσημο. Το δίλημμα, λοιπόν, για την επόμενη μέρα είναι: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων”, τονίζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: “Το πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’ που παρουσιάσαμε στην αρχή της πανδημίας, έθεσε εγκαίρως τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο ως προς την ποιότητα των μέτρων, όσο και ως προς το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων”.

Ως προς την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, η ΠΓ αξιολογεί πως “μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι”. “Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας” υπογραμμίζει, ενώ προειδοποεί πως “αν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί”. 

“Η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της”, καταλήγει η ανακοίνωση για την συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα