ΑΘΗΝΑ
18:59
|
19.04.2024

Tηλεδιάσκεψη των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, με θέμα: “Η πάλη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης” […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tηλεδιάσκεψη των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, με θέμα: “Η πάλη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης” πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2020, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

   Την εισηγητική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

   Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος 24 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία.

   Όπως αναφέρει η σημερινή κοινή ανακοίνωση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, η τηλεδιάσκεψη έγινε λίγες μέρες μετά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της 9ης Μάη -της 75ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, που φέτος τιμήθηκαν από τα κόμματα σε ιδιαίτερες συνθήκες. Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας τίμησαν τους αμέτρητους νεκρούς των εργατικών αγώνων και την αντιφασιστική νίκη των λαών, με επικεφαλής τον Κόκκινο Στρατό, το σοβιετικό λαό και το κόμμα των μπολσεβίκων.

   Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, που συμμετείχαν αντάλλαξαν πληροφορίες για την κατάσταση στα συστήματα Υγείας και τα εργατικά δικαιώματα, στις χώρες της Ευρώπης, τα μέτρα των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και την επίθεση του κεφαλαίου.

   Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, εκφράστηκαν οι θερμές ευχαριστίες των κομμάτων στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων, των μονάδων Υγείας που έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας, αντιπαλεύοντας μεγάλες δυσκολίες.

   Εκφράστηκε η αλληλεγγύη των κομμάτων της ΕΚΠ σε όσους επλήγησαν από την πανδημία του CoVID-19, με την ευχή της ταχείας ανάρρωσης.

   Χαιρετίστηκε η δράση αλληλεγγύης της Κούβας με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

   Τα κόμματα συμφώνησαν πως πρέπει να δυναμώσει η πάλη για:

   -‘Αμεση ισχυροποίηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.

   -‘Αμεση χορήγηση, δωρεάν, στο λαό από το κράτος, όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) και πάταξη της αισχροκέρδειας. Εδώ και τώρα χορήγηση όλων των μέτρων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη.

   -Σημείωσαν πως τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα της Ευρώπης θα πρωτοστατήσουν στην πάλη κατά της επίθεσης του κεφαλαίου, που μπροστά στη νέα κρίση προχωρά σε εκτεταμένες απολύσεις και επιχειρεί να τσακίσει παραπέρα τα δικαιώματα στον μισθό, στον χρόνο εργασίας, στην άδεια και άλλα εργατικά δικαιώματα. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τα ταξικά συνδικάτα, που αγωνίζονται για να μην πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

   -Τάχθηκαν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς και ενάντια στις κυρώσεις και τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού, που είναι εγκληματικά και δυσχεραίνουν τη ζωή των λαών.

   -Τα κόμματα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, σημείωσαν πως η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει τα βαθιά αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής (κρίση, ανεργία, εξαθλίωση της εργατικής τάξης, εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών όπως είναι η Υγεία, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι κοκ).

   Η κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι “σ’ αυτές τις συνθήκες το σύνθημα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” αναδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα