ΑΘΗΝΑ
13:02
|
09.05.2024
Ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ προειδοποιούν ότι εάν η πανδημία εξαπλωθεί οι συνέπειές της θα είναι ολέθριες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση Χαντί της Υεμένης ανακοίνωσε ότι κατέγραψε έναν νέο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 και 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αυξάνοντας τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην εμπόλεμη χώρα σε οκτώ νεκρούς επί συνόλου 51 κρουσμάτων μόλυνσης, γνωστοποίησε μέσω Twitter η επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης.

Η επιτροπή που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι 10 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Άντεν, τρία στη Χαντραμούτ, δύο στη Λαχάζ και δύο στην Τάιζ.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η πανδημία εξαπλωθεί στην Υεμένη, οι συνέπειές της θα είναι ολέθριες, επισημαίνοντας πως η χώρα διαθέτει 700 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων μόλις 60 για τα παιδιά σε έναν πληθυσμό που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια.

Δεδομένου ότι, το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, οι κρατικές δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη, εκατομμύρια εξαρτώνται απόλυτα από την επισιτιστική βοήθεια, η κατάσταση στη χώρα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη και τα πάντα μαρτυρούν την εξαθλίωση που έχουν υποστεί οι κάτοικοι ύστερα μάλιστα και από την επιδημία χολέρας που σκότωσε χιλιάδες Υεμενίτες.

Μία από τις φτωχότερες χώρες του αραβικού κόσμου, η Υεμένη, έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια τις καταστροφικές συνέπειες του εξαετούς πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί και όσων έχουν συμμαχήσει με το επαναστατικό κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού στη χώρα όπου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη, έπειτα από χρόνια πολέμου, που κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν επενέβη στη σύρραξη η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών χωρών, για να σταματήσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, και να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί .

Το 80% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από την ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με την UNICEF ο αριθμός των σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών που έχουν ανάγκη θεραπείας από τον υποσιτισμό, αγγίζει τα δύο εκατομμύρια.

.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα