ΑΘΗΝΑ
21:02
|
01.10.2023
Ο Βασίλης Δημάκης ζητά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δήλωση αναστολής της απεργίας πείνας και δίψας κατέθεσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης εκ μέρους του Βασίλη Δημάκη ο οποίος ζητά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, που περιγράφονται αναλυτικά στην τελευταία ανακοίνωση και να σταματήσει τα ψεύδη.

Ο κρατούμενος, ζητά τη μεταγωγή του από την ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού στο κελί του στη Δ΄ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, την ακώλυτη συνέχιση των σπουδών του, ηλεκτρονική και – όταν ξεκινήσουν τα μαθήματά του – αυτοπρόσωπη, μετά την λήξη του 14ήμερου στο οποίο αναφέρεται το δελτίο τύπου του υπουργείου.

“Η απεργία πείνας (από 21/4) και δίψας (από 27/4) που έκανε ο Βασίλης Δημάκης νίκησε το σκοτεινό σχεδιασμό που περιγράφεται στο από 28/4/2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προέβλεπε την παραμονή του στα Γρεβενά και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εξαγγελία της απεργίας πείνας και δίψας από 9/5 έκανε τη Γενική Γραμματέα να μιλήσει για περιορισμένη χρονικά παραμονή του στην ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών” αναφέρει ο κ.Καμπαγιάννης στη δήλωση, διευκρινίζοντας ότι ο Βασίλης Δημάκης “ζητάει την υλοποίηση των αναφερόμενων στο από 10/5/2020 δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη”.

Ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη γνωστοποίησε πως οι ιατρικές μετρήσεις του κρατούμενου, τριτοετή φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του EKΠΑ, είναι ανησυχητικές. “Οι σημερινές ιατρικές μετρήσεις του είναι ανησυχητικές, με εξαιρετικά πεσμένο το σάκχαρο λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας και δίψας”, αναφέρεται στη δήλωση.

Επίσης, στη δήλωση αναφέρεται ότι ο Βασίλης Δημάκης “ενθουσιάστηκε όταν ενημερώθηκε για την κινητοποίηση συμπαράστασης που εξήγγειλαν για αύριο οι συμφοιτήτριες και οι συμφοιτητές του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”.

Να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Δημάκης, αποφάσισε το 2016 να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όταν ακόμη βρισκόταν στις φυλακές Γρεβενών.

Το 2018, έδωσε εξετάσεις και πέρασε ως αριστούχος, δεύτερος από όλα τα εσπερινά λύκεια, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών με ηλεκτρονική επιτήρηση, μετά από τρεις απορριπτικές αποφάσεις του αρμόδιου συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού.

Μετά από 31 ημέρες απεργίας πείνας και 8 ημέρες απεργίας δίψας, έχοντας χάσει το 1/5 του σωματικού του βάρους, έλαβε από το υπουργείο Δικαιοσύνης “εγγυήσεις ότι θα λαμβάνει κανονικά στο εξής τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται ως κρατούμενος”. 

Η δήλωση του δικηγόρου του Βασίλη Δημάκη, Θανάση Καμπαγιάννη (11/5/2020, 18:30)

“Κατόπιν αιτήματος που απευθύναμε στη Διεύθυνση των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού για χορήγηση ειδικής άδειας επισκεπτηρίου, η οποία μας χορηγήθηκε, συναντήσαμε σήμερα, 11/5/2020, τον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη, μαζί με τον δάσκαλό του Πέτρο Δαμιανό. Τον βρήκαμε ωχρό στην όψη, αλλά αδούλωτο στο φρόνημα. Οι σημερινές ιατρικές μετρήσεις του είναι ανησυχητικές, με εξαιρετικά πεσμένο το σάκχαρο λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας και δίψας.

Ενθουσιάστηκε που μας είδε και συγκινήθηκε όταν ενημερώθηκε για την κινητοποίηση συμπαράστασης που εξήγγειλαν για αύριο οι συμφοιτήτριες και οι συμφοιτητές του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συζητήσαμε αναλυτικά την από 10/5/2020 ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, σύμφωνα με την οποία η μεταγωγή του στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού είναι προσωρινή λόγω κορονοϊού και η εκπαίδευσή του θα συνεχιστεί ακώλυτα.

Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τα ωμά ψέματα της κυρίας Νικολάου:

α. Το Κατάστημα στο οποίο έχει μεταφερθεί ο Βασίλης Δημάκης (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού II) ΔΕΝ διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τηλεκπαίδευση. Αυτό μας το βεβαίωσε η ίδια η Διευθύντρια των Φυλακών, η οποία σήμερα παρήγγειλε υπολογιστές και στικάκια για να καταστεί εφικτή η τηλεκπαίδευση του κρατουμένου, καθώς και άλλων κρατούμενων φοιτητών. Υποδομή για τηλεκπαίδευση διαθέτει, αντίθετα, το Κατάστημα Κράτησης Ι, δηλαδή οι αντρικές φυλακές Κορυδαλλού στις οποίες κρατούταν ο Βασίλης. Ψέμα λοιπόν τα περί ύπαρξης υποδομής.

β. Έτσι, ο Βασίλης δεν συμμετείχε σήμερα στο μάθημά του 6ου εξαμήνου “Συγκριτική Πολιτική ΙΙ: Η Δύση και ο Τρίτος Κόσμος” με καθηγητή τον κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο, που διεξήχθη μέσω τηλεκπαίδευσης στις 15:00, όπως μας ενημέρωσαν οι συμφοιτητές και οι καθηγητές του. Στην πραγματικότητα, ακόμα και τα βιβλία του Βασίλη Δημάκη εξακολουθούν να τον περιμένουν στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα των αντρικών Φυλακών Κορυδαλλού! Ψέμα λοιπόν και η αναφορά πως “Ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευσή του, του παρέχεται απρόσκοπτα”.

γ. Ο Βασίλης Δημάκης δεν βρίσκεται σε καραντίνα, όπως λέγεται στην ανακοίνωση με τη φράση: “[διαδικασία] επί 14ήμερο προφύλαξης του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του Κορωνοϊού”. Αλληλεπιδρά κανονικά με τους συγκρατούμενούς του και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ειδικός χώρος καραντίνας για τον κορονοϊό υπάρχει στο Κατάστημα των Γυναικείων Φυλακών, δεν είναι όμως προσβάσιμος από τους κρατούμενους της ειδικής πτέρυγας για τρομοκρατία. Τέτοιος χώρος για τους άντρες κρατούμενους υπάρχει μόνο στο Κατάστημα Κράτησης Ι. Ψέμα λοιπόν και τα περί κορονοϊού.

Η απεργία πείνας (από 21/4) και δίψας (από 27/4) που έκανε ο Βασίλης Δημάκης νίκησε το σκοτεινό σχεδιασμό που περιγράφεται στο από 28/4/2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προέβλεπε την παραμονή του στα Γρεβενά και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εξαγγελία της απεργίας πείνας και δίψας από 9/5 έκανε τη Γενική Γραμματέα να μιλήσει για περιορισμένη χρονικά παραμονή του στην ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών.

Γι’ αυτούς τους λόγους, μετά από μια εκ βαθέων συζήτηση και ακούγοντας ιδιαίτερα τα λόγια του παλιού δασκάλου του Πέτρου Δαμιανού, ο Βασίλης Δημάκης αποφάσισε να αναστείλει την απεργία πείνας και δίψας, συνεχίζοντας τον μαραθώνιο αγώνα για την εκπαίδευσή του, αγώνα που έχει αντίκρυσμα για όλους τους συγκρατούμενους του.

Ζητάει την υλοποίηση των αναφερόμενων στο από 10/5/2020 δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη: πρόσβαση στα βιβλία και στα μαθήματά του, ηλεκτρονική όσο αυτά γίνονται εξ αποστάσεως, αυτοπρόσωπη όταν γίνουν στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Και, φυσικά, τη μεταγωγή του στις 23 Μαϊου, όταν δηλαδή λήξει το 14ήμερο που αναφέρει το δελτίο τύπου, στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Το κίνημα που συμπαραστάθηκε στον Βασίλη, οι καθηγητές και οι συμφοιτητές του, οι δεκάδες φορείς, οι χιλιάδες απλοί πολίτες, είναι ένα κίνημα που αγαπά τη ζωή. Και η ζωή ενός νέου ανθρώπου δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο μέσα σε έναν λαβύρινθο αρριβισμού, αναλγησίας και ανικανότητας. Θα εξασφαλίσουμε όλοι και όλες μαζί, με τη μαζική δράση μας, ότι δεν θα μείνει μόνο του το σώμα του Βασίλη Δημάκη, που αρκετά ταλαιπωρήθηκε σε αυτή την περιπέτεια από τις 16/4/2020 με την αυθαίρετη και εκδικητική μεταγωγή του. Ας γίνουν τα δικά μας σώματα φραγμός στην αυθαιρεσία και εγγυητές της νίκης που πέτυχε ο Βασίλης: ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 12/5, με τη συμμετοχή μας στην κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικού έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συνεχίζοντας στις 23 Μαϊου όταν θα αξιώσουμε την υλοποίηση της οριστικής μεταγωγής του Βασίλη πίσω στο κελί του. Αλλά και για να βάλουμε στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα των φυλακών και τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων. Ο Βασίλης θα προχωρήσει σε δική του δήλωση αργότερα σήμερα.

Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος του Βασίλη Δημάκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα