ΑΘΗΝΑ
20:38
|
15.05.2024
Η Ρωσία αρχίζει από σήμερα τη σταδιακή άρση του lockdown βασιζόμενη στην χαμηλή θνητότητα της Covid-19 στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία αρχίζει από σήμερα τη σταδιακή άρση του lockdown κατά περιφέρειες, βασιζόμενη στην χαμηλή θνητότητα που εμφανίζει ο νέος κορονοϊός στη χώρα.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 232.243, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, 10.899 κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Από την αρχή του Μαΐου, καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα ημερισίως, μια εξέλιξη την οποία η Ρωσία εξηγεί με την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών τεστ που ακολουθεί, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Η θνητότητα παραμένει πάντως επισήμως πολύ χαμηλή, με 2.116 νεκρούς (107 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο), σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία ή ακόμη και η Γερμανία που αναφέρεται ότι διαχειρίστηκε υποδειγματικά την πανδημία.

Ένας άλλος παράγοντας που εξηγεί αυτή τη χαμηλή θνητότητα είναι ότι η Ρωσία μελέτησε την εξέλιξη της επιδημίας στη δυτική Ευρώπη κι έτσι έκλεισε γρήγορα τα σύνορά της, αναδιοργάνωσε πλήρως το νοσοκομειακό της σύστημα και προχωρησε σε μαζική ιχνηλάτηση για να απομονώσει τα ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα κρούσματα της Covid-19.

Επίσης επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό στους ευάλωτους πληθυσμούς, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χθες, Δευτέρα, εντολή για μια βραδεία και προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες σε όλη τη Ρωσία, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο αδειών μετ’ αποδοχών για τους εργαζομένους, που ισχύει από τα τέλη Μαρτίου.

Κάθε περιφέρεια μπορεί έτσι να άρει σιγά-σιγά από σήμερα ορισμένους περιορισμούς –ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα κλπ.– ανάλογα με την επιδημιολογική κατάστασή της, καθώς και με των αριθμό των κλινών εντατικής και των αναπνευστήρων που είναι διαθέσιμοι.

Η Μόσχα, κύρια εστία της επιδημίας με 121.301 διαπιστωμένα κρούσματα, χρειάσθηκε να παρατείνει μέχρι τις 31 Μαΐου το lockdown που ισχύει στην πόλη.

Η μοναδική χαλάρωση που έγινε στην πρωτεύουσα είναι η επαναλειτουργία από σήμερα βιομηχανιών και εργοταξίων, τομέων που απασχολούν μισό εκατομμύριο εργαζομένους.

Η μάσκα και τα γάντια προστασίας είναι υποχρεωτικά στις δημόσιες συγκοινωνίες και τους κλειστούς δημόσιους χώρους της μητρόπολης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα