ΑΘΗΝΑ
13:09
|
21.05.2024

Μια πυρκαγιά σε νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης στοίχισε τη ζωή σε πέντε ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.Η φωτιά ξεκίνησε μάλλον από […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια πυρκαγιά σε νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης στοίχισε τη ζωή σε πέντε ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η φωτιά ξεκίνησε μάλλον από βραχυκύκλωμα σε αναπνευστήρα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η πυρκαγιά σβήστηκε γρήγορα και 150 άτομα κατάφεραν να βγουν από το νοσοκομείο, ανέφερε το υπουργείο έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ δεν είναι σαφές αν υπάρχουν τραυματίες.
Όλοι οι ασθενείς που πέθαναν στο νοσοκομείο St George είχαν αναπνευστήρες.
“Οι αναπνευστήρες δουλεύουν στα όριά τους. Οι προκαταρκτικές ενδείξεις δείχνουν ότι ένας ήταν υπερφορτωμένος και πήρε φωτιά, και αυτή ήταν η αιτία”, ανέφερε πηγή από τα Επείγοντα της Αγίας Πετρούπολης στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο ιστότοπος ειδήσεων NTV της Ρωσίας αναφέρει ότι η πυρκαγιά δεν εξαπλώθηκε πέρα από μια μικρή πτέρυγα για ασθενείς με Covid-19 στον έκτο όροφο, και ότι οι γιατροί λένε πως ένα βραχυκύκλωμα έκανε έναν αναπνευστήρα “κυριολεκτικά να εκραγεί” λόγω της συγκέντρωσης οξυγόνου, και η πτέρυγα γέμισε καπνό, ο οποίος έπνιξε τους ασθενείς.
Υπάρχουν πολλές αναφορές για έλλειψη αναπνευστήρων στη Ρωσία, ειδικά στις επαρχίες – όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει η Sarah Rainsford του BBC.
Η παραγωγή αυξήθηκε ραγδαία, αλλά η έρευνα από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διαπίστωσε ότι έξω από τη Μόσχα πολλοί αναπνευστήρες είναι παλιοί – της δεκαετίας του 1990.
Οι γιατροί εργάζονται στα όρια των δυνατοτήτων τους
Η Αγία Πετρούπολη, με πληθυσμό περίπου 4,9 εκατομμύρια άτομα, έχει 5.483 νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς με Covid-19.
Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν ξεπερασεί τα όρια τους λόγω του ξεσπάσματος και οι γιατροί εργάζονται στο μέγιστο δυνατό, λέει η Ρωσίδα δημοσιογράφος του BBC Anna Pushkarskaya.
Το St George’s θεωρήθηκε λιγότερο επηρεασμένος σε σχέση με άλλα, αλλά μπήκε σε καραντίνα τον περασμένο μήνα όταν 18 ασθενείς διαγνώστηκαν με τον ιό.
Μια πηγή της αστυνομίας, μιλόντας στο πρακτορείο ειδήσεων Tass, είπε ότι ο αναπνευστήρας που έπιασε φωτιά ήταν καινούργιος – είχε εγκατασταθεί αυτόν τον μήνα – και κατασκευάστηκε από το εργοστάσιο μηχανημάτων Ural της Ρωσίας.
Η Αγία Πετρούπολη έχει καταγράψει μέχρι στιγμής πάνω από 8.000 κρούσματα Covid-19 – πολύ λιγότερα από τη Μόσχα, όπου το ποσοστό μόλυνσης συνεχίζει να αυξάνεται σε πάνω από 10.000 νέα κρούσματα καθημερινά.
Οι κρατικοί ερευνητές έχουν ανοίξει μια υπόθεση για να προσδιορίσουν εάν υπήρξε εγκληματική αμέλεια – είτε στον σχεδιασμό και την κατασκευή του αναπνευστήρα είτε στην πυρασφάλεια του νοσοκομείου.
Το Ινστιτούτο Ιατρικής Τεχνολογίας All-Russia επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ιατρικού αναπνευστήρα, επομένως ένα σφάλμα σε έναν μπορεί να μην είναι κοινό σε άλλους.
Ο Alexei Kurinny, μέλος της επιτροπής υγείας του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι είναι απίθανο ένας αναπνευστήρας να πάθει βραχυκύκλωμα ή υπερφόρτωση και ότι η πυρασφάλεια είναι ενσωματωμένη στο σχεδιασμό τους.
Το νοσοκομείο St George στην περιοχή Vyborg είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο Covid-19 στα τέλη Μαρτίου.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έστειλαν 105 πυροσβέστες και 55 οχήματα στο νοσοκομείο, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Η είδηση της πυρκαγιάς ήρθε καθώς η χώρα αρχίζει να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα. Οι οικοδόμοι, γεωργοί και εργάτες εργοστασίων επανέρχονται στα καθήκοντά τους.
Η Ρωσία έχει πλέον τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την Τρίτη, αναφέρθηκαν άλλα 10.899 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο σε περισσότερα από 232.000.
Η πρωτεύουσα, Μόσχα, είναι η πλέον πληγείσα περιοχή και έχει καταγράψει περισσότερα από 5.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα