ΑΘΗΝΑ
05:20
|
30.09.2022
21 κρατούμενοι βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, μία εβδομάδα αφού βιντεοσκοπήθηκαν οι απόπειρές τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πιστεύοντας ότι θα αφεθούν ελεύθεροι, κρατούμενοι στην κομητεία του Λος Άντζελες προσπάθησαν εσκεμμένα να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας.

“Υπάρχει μια λανθασμένη άποψη που κυκλοφορεί μεταξύ των κρατουμένων, που λέει ότι αν κάποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αναγκαστούμε να αφήσουμε ελεύθερους περισσότερους κρατούμενους, αλλά αυτό δεν γίνεται έτσι”, δήλωσε ο σερίφης Άλεξ Βιλανουέβα σε συνέντευξη Τύπου.

Ο σερίφης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε εικόνες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που βιντεοσκοπήθηκαν στα μέσα Απριλίου σε δύο πτέρυγες της φυλακής Castaic, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Λος Άντζελες.

Σε ένα βίντεο εμφανίζονται κρατούμενοι να πίνουν ζεστό νερό και στη συνέχεια να πηγαίνουν στο ιατρείο της φυλακής, “προσπαθώντας τεχνητά να ανεβάσουν τη θερμοκρασία τους υποκρινόμενοι ότι έχουν ένα από τα συμπτώματα της covid-19″, εξήγησε ο σερίφης.

Σε άλλο βίντεο κρατούμενοι έπιναν από το ίδιο ποτήρι και χρησιμοποιούσαν την ίδια μάσκα.

Σύμφωνα με έρευνα που δρομολογείται, 21 κρατούμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροονοϊό από αυτές τις πτέρυγες, μία εβδομάδα μετά τη βιντεοσκόπηση των ενεργειών τους.

“Είναι λυπηρό ότι κάποιοι προσπαθούν εσκεμμένα να μολυνθούν από την covid-19”, δήλωσε ο σερίφης, υπογραμμίζοντας ότι περισσότεροι από 4.500 κρατούμενοι (το 40% του πληθυσμού των φυλακών στην κομητεία) βρίσκονται σε καραντίνα. Συνολικά, 357 έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, με 117 από αυτούς να έχουν αναρρώσει.

Περισσότεροι από 5.000 κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τις φυλακές της κομητείας, προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός σε αυτές, με τον αριθμό τους να μειώνεται σε 11.700 από 17.000.

“Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της covid-19 στο σωφρονιστικό μας σύστημα”, διαβεβαίωσε ο Βιλανουέβα.

Ωστόσο, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων JusticeLA επέκρινε τις συνθήκες υγιεινής στις τοπικές φυλακές. Τον προηγούμενο μήνα προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη εναντίον της αστυνομίας της κομητείας του Λος Άντζελες και ζητώντας την απελευθέρωση των πιο ευάλωτων κρατουμένων.

“Παρά τις δηλώσεις του σερίφη, αυτό που μαθαίνω από τους κρατούμενους είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά σαπούνια ή ζεστό νερό και ότι οι αστυνομικοί κοροϊδεύουν τους φυλακισμένους βήχοντας μπροστά τους και απειλώντας τους ότι θα πεθάνουν από την covid-19”, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η Πατρίς Κάλορς, συνιδρύτρια του κινήματος Blacl Lives Matter που συμμετείχε στην προσφυγή της Justice LA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα