ΑΘΗΝΑ
15:41
|
27.05.2024
Την παράταση της δράσης των ενόπλων δυνάμεων στην επιβολή της τάξης, ζητά με διάταγμά του ο πρόεδρος του Μεξικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (AMLO) ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν συμμετέχουν στην επιβολή της τάξης για ακόμη τέσσερα χρόνια, παρατείνοντας μια πολιτική που είχει επικρίνει στο παρελθόν, καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να περιορίσει τη βία στη χώρα.

Με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Λόπες Ομπραδόρ ζητά από τις ένοπλες δυνάμεις να συνδράμουν “με έκτακτο, ρυθμιζόμενο και συμπληρωματικό τρόπο την Εθνοφρουρά” στο έργο της διατήρησης της τάξης.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα λαμβάνουν εντολές από την Εθνοφρουρά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ένα σώμα που συστάθηκε το 2019 από τον Λόπες Ομπραδόρ και στο οποίο συγχωνεύθηκαν οι μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας, της στρατιωτικής αστυνομίας και της αστυνομίας του Πολεμικού Ναυτικού. Η εντολή ισχύει ως τον Μάρτιο του 2024.

Βάσει του διατάγματος αυτού μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα βρίσκονται στους δρόμους του Μεξικού μέχρι το τέλος της προεδρίας του Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος έχει επικρίνει τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν ότι ανέπτυξε ναύτες και στρατιώτες για να διασφαλίσει τη δημόσια τάξη.

“Η στρατηγική του σε θέματα ασφαλείας δεν έχει αποτέλεσμα γι’ αυτό χρειάστηκε να εκδώσει αυτό το διάταγμα για τις ένοπλες δυνάμεις”, εκτίμησε ο Χουάν Ιμπαρόλα ειδικός σε θέματα ασφαλείας.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εξελέγη κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές του 2018 με μια συντριπτική νίκη. Ήταν ο υποψήφιος του κόμματος Juntos Haremos Historia (Μαζί Θα Γράψουμε Ιστορία), συνασπισμός του αριστερού του Εργατικού Κόμματος και του δεξιού κόμματος της Κοινωνικής Συνάντησης και της MORENA. Οι πολιτικές του προτάσεις περιλάμβαναν την αύξηση της οικονομικής βοήθειας για τους φοιτητές και τους ηλικιωμένους, την καθολική πρόσβαση σε δημόσια κολέγια, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας αλλά και τη δέσμευση υιοθέτησης μέτρων που θα επικεντρώνονταν στα αίτια της εγκληματικότητας μειώνοντας τη διαφθορά και τη φτώχεια.

Όμως, εδώ και ενάμιση χρόνο η αύξηση της βίας στο Μεξικό είναι ραγδαία καθώς το 2019 κατγράφηκαν 34.582 δολοφονίες -αριθμός ρεκόρ.

Περίπου 3.000 ανθρωποκτονίες καταγράφηκαν τον Μάρτιο, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός σε μηνιαία βάση που έχει αναφερθεί ποτέ, και ο μεγαλύτερος από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Λόπες Ομπραδόρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα