ΑΘΗΝΑ
13:40
|
19.04.2024
"Η φωνή μας θα ακουστεί μέσα από τις μάσκες μας" διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, διαμαρτυρόμενοι για τις χρόνιες παθογένιες του…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με πανό στα χέρια και μάσκες στα πρόσωπα, το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” και μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, που είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, ζητούν από την κυβέρνηση, να εντάξει άμεσα το επάγγελμά τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και να προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις προσωπικού.

Στις 12 Μαΐου γιορτάζεται η “Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού”, υπενθυμίζοντας σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσηλευτών και νοσηλευτριών. Φέτος, η μέρα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη καθώς παγκόσμια, το νοσηλευτικό προσωπικό μετρά εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού και θρηνεί δεκάδες θύματα της θανατηφόρου νόσου.

Οι εργαζόμενοι, του νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”, παράλληλα με τη διαμαρτυρία τους, τίμησαν την ημέρα, χειροκροτώντας όλους τους νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού.

Συγκέντρωση και στον “Ευαγγελισμό”

Παράλληλα, το Σωματείο των Εργαζομένων (ΣΕΝΕ), του “Ευαγγελισμού” πραγματοποιεί συγκέντρωση στα Επείγοντα για να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το προσωπικό και οι ασθενείς.

Οι εργαζόμενοι του “Ευαγγελισμού” ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και διαφόρων ειδικοτήτων υγειονομικών (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί, τεχνικοί), καθώς και μονιμοποίηση των επικουρικών υπαλλήλων.

“Το σύστημα υγείας αιμορραγούσε και πριν την κρίση του κορονοϊού” υπογραμμίζουν, απαιτώντας την ένταξη του επαγγέλματός τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Επιπλέον, ζητούν εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και μέτρων προστασίας, εξοπλισμό όλων των υγειονομικών μονάδων με τα απαιτούμενα υλικά και εξασφάλιση αδειών σε όλους όσοι εκτίθενται στον κορονοϊό, ανεξαρτήτως της εκδήλωσης συμπτωμάτων. Επιμένουν πως πρέπει να ανοίξουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ και να γίνουν άμεσα προσλήψεις και εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού εργαζομένων για τη λειτουργία τους αλλά και πως πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας (χειρουργεία, κλίνες ΜΕΘ, εργαστήρια, κλπ), αξιοποιώντας τους ιδιώτες γιατρούς και αναπτύσσοντας δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τονίζουν, τέλος, ότι πρέπει να καταβληθούν άμεσα οι απλήρωτες εφημερίες/εξαιρέσιμα (νύχτες, αργίες) καθώς και όλα τα δεδουλευμένα (απλήρωτη δουλειά μηνών για τραπεζοκόμους-μάγειρες και φύλακες), όπως και να ανακτηθούν οι μισθολογικές απώλειες της δευτεροετούς προϋπηρεσίας και του 13ου/14ου μισθού.

ΠΟΕΔΗΝ: Η φωνή μας θα ακουστεί μέσα από τις μάσκες μας

“Έχουμε φωνή που θα ακουστεί και μέσα από τις μάσκες μας” είναι το μήνυμα που στέλνει η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, καθώς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σήμερα σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας.

“Για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας που τώρα άπαντες έχουν αντιληφθεί τη σημασία του, χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση. Το σημερινό ύψος των δημόσιων δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με την σταδιακή αύξησή του στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% ΑΕΠ).

Χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3.000 – 4.000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτονται οι 1.500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις.

Μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις εργασίας κλπ. ανεξάρτητα ημερομηνιών πρόσληψης).

Εκδίωξη όλων των εργολάβων, παράταση συμβάσεων των υπηρετούντων με ατομικές συμβάσεις εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη δουλειά των υπηρετούντων.

Ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ, για να μην υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς. Οι κλίνες ΜΕΘ δεν χρειάζονται μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι και οι μεγάλες λίστες αναμονής που δημιουργούνται ειδικά το Χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να βελτιωθούν τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό και τα εργαστηριακά τεστ για τον κορονοϊό να είναι διαθέσιμα σε όλους τους εισαγόμενους ασθενείς, με τακτικούς ελέγχους στο προσωπικό.

Είναι πανθομολογούμενη η αναγκαιότητα ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με αναγνώριση των ασφαλιστικών ετών που διανύθηκαν χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ανήκουμε όλοι σε ενιαίο φορέα Ασφάλισης ΕΦΚΑ και δεν είναι δυνατόν οι υγειονομικοί του ίδιου επαγγέλματος να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά ασφαλιστικά δικαιώματα (οι πρώην ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο).

Άμεση αύξηση των μισθών, νυκτερινών και αργιών. Ο νεοδιόριστος νοσηλευτής λαμβάνει 650 ευρώ το μήνα και η νυκτερινή εργασία αμείβεται προς μισό ευρώ την ώρα. Είναι κοροϊδία. Η επιτροπή του υπουργείου Εργασίας παραδίδει πόρισμα για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας τον Ιούνιο. Ζητήσαμε ήδη την αύξηση και επέκταση και σε άλλες ειδικότητες» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Απλήρωτοι οι νοσηλευτές του “Αττικόν”

Εν τω μεταξύ, εν μέσω πανδημίας, ο γιατρός και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, καταγγέλλει ότι οι επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου “Αττικόν” θα μείνουν απλήρωτοι έως τα τέλη του μήνα αφού οι μισθοδοσίες θα καταβληθούν εκτάκτως και κατεξαίρεση στις 22-5-2020.

“Δεν είναι δυνατή καμία καταβολή στην πληρωμή επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού της 13ης – 5 – 2020, καθώς ο εν λόγω τύπος πληρωμής δεσμεύτηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών λόγω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς το προσωπικό του ΕΛΚΕ/ΕΚΠΑ”, δηλαδή του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργειου Υγείας

Έτσι οι επικουρικοί γιατροί και οι νοσηλευτές του “Αττικόν” που σημειωτέων είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό θα παραμείνουν απλήρωτοι.

Τα συμβολικά δώρα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι των νοσηλευτών ενόψει της παγκόσμιας ημέρας, σκοπεύει να ανακοινώσει σήμερα δύο συμβολικά δώρα στους κατά τ’ άλλα “ήρωες με τις πράσινες και λευκές μπλούζες”.  Έτσι πρόκειται να ανακοινώσει την θεσμοθέτηση του κλάδου νοσηλευτών στο ΕΣΥ καθώς και των ειδικευόμενων νοσηλευτών.

Να σημειωθεί πως στο ΕΣΥ απασχολούνται περίπου 35.000 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, οι τελευταίοι είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη. Παράλληλα το ΕΣΥ κατέχει επί χρόνια την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά, ως το σύστημα με τους λιγότερους νοσηλευτές στην Ευρώπη καθώς αναλογούν 1,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους όταν ο ευρωπϊκός μέσος όρος είναι 8,7.

Η θεσμοθέτηση κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ είναι ένα εκ των αιτημάτων των νοσηλευτών καθώς η ΕΝΕ και ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ αιτούνταν εδώ και 15 χρόνια τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ, στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι νοσηλευτές Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ).

Η σύσταση κλάδου νοσηλευτών σημαίνει πως για κάθε αποχώρηση ή συνταξιοδότηση νοσηλευτή, θα καλύπτεται σε εύλογο χρονικό διάστημα η κενή θέση. Οι σχετικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες καθώς από την προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ μέχρι την πρόσληψη ενός νοσηλευτή μπορεί να χρειαστούν έως και 4 χρόνια.

Η θεσμοθέτηση των ειδικευόμενων νοσηλευτών – κατά το πρότυπο των ειδικευόμενων γιατρών ήταν κι αυτό ένα από τα πάγια αιτήματα της ΕΝΕ.

Ο σχεδιασμός αφορά την ένταξη σε ετήσια βάση στο ΕΣΥ 1.500 νοσηλευτών για νοσηλευτική ειδικότητα. Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας, οι πρώτες θέσεις για ειδικευόμενους νοσηλευτές θα ανοίξουν στα νοσοκομεία Αναφοράς για τον κορονοϊό.

Οι νοσηλευτικές ειδικότητες που θα οριστούν είναι εκείνες της Εντατικολογίας, της Παθολογίας, της Χειρουργικής, της Ψυχιατρικής, της Καρδιολογίας. Το 75% των θέσεων κάθε χρόνο θα ανοίγει για τους αποφοίτους των ανώτατων νοσηλευτικών σχολών και το 25% για τους νοσηλευτές που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ και επιθυμούν να λάβουν ειδικότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα