ΑΘΗΝΑ
13:25
|
20.04.2024
Καταγράφει τους νεκρούς που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πάρει μέτρα νωρίτερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

‘Το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ’: έτσι βάφτισε ο στρατευμένος σκηνοθέτης Γιουτζίν Τζαρέκι τον φωτεινό πίνακα που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Times Square, στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Υόρκης και καταγράφει τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν από κορονοϊό στις ΗΠΑ, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα.

Το ‘ρολόι’ μέτραγε χθες πάνω από 48.000 θανάτους – 48.590, για την ακρίβεια – ενώ το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασε τους 80.000. Ο επίσημος απολογισμός στις ΗΠΑ είναι, εδώ και καιρό, ο πιο βαρύς στον πλανήτη.

Ο μετρητής αυτός βασίζεται στην εξής υπόθεση: το 60% των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να εφαρμόσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, το κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι το έπραξε, δηλαδή την 9η Μαρτίου αντί της 16ης, εξήγησε ο Τζαρέκι στο μπλογκ του στο Medium.

Ο νεοϋορκέζος κινηματογραφιστής, βραβευμένος δύο φορές στο φεστιβάλ Sundance, εξήγησε πως χρησιμοποιεί τον πιο ‘συντηρητικό’ υπολογισμό. Το 60% είναι το ποσοστό στο οποίο είχαν καταλήξει ορισμένοι ειδικοί με βάση δηλώσεις που είχε κάνει στα μέσα του Απριλίου ο επιδημιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι (αυτές τις μέρες βρίσκεται σε καραντίνα).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα