ΑΘΗΝΑ
18:32
|
16.04.2024
Χαλαρώνουν οι συνοριακοί έλεγχοι από το Σάββατο 16 Μαΐου. Πλήρες άνοιγμα στις 15 Ιουνίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην άρση των συνοριακών ελέγχων στο μεγαλύτερο μήκος των γερμανικών συνόρων από τις 15 Ιουνίου – εφόσον η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται ομαλά – στοχεύει η γερμανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Ηδη από το Σάββατο 16 Μαΐου χαλαρώνουν οι συνοριακοί έλεγχοι στα μεθοριακά περάσματα από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία, καθώς θα εφαρμόζονται επιλεκτικά και όχι συστηματικά. “Θέλουμε την ελεύθερη μετακίνηση από τα μέσα Ιουνίου”, δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Ζεεχόφερ και επισήμανε ότι μεθαύριο αίρονται και οι έλεγχοι στα σύνορα με το Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά τα σύνορα ειδικά με την Ιταλία, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι ακόμη “πολύ νωρίς” για να ανοίξουν, ενώ επισήμανε και ότι σε μεγάλο τμήμα της γαλλικής πλευράς των γερμανογαλλικών συνόρων η περιοχή θεωρείται ακόμη “κόκκινη”.

Ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ακόμη ότι καταργείται και η υποχρέωση παραμονής σε 14ήμερη καραντίνα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φθάνουν στην Γερμανία από άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν για όσους έρχονται από τρίτες χώρες.

“Θα πρέπει πάντως τις επόμενες εβδομάδες να είμαστε και έτοιμοι να αντιδράσουμε, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης”, διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορά της στις 16 Μαρτίου και επέτρεπε την είσοδο στη χώρα μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως σε εργαζομένους στον ιατρικό κλάδο και στις τροφοδοσίες.

Παράλληλα, αυστρία και Γερμανία συμφώνησαν να επιτρέψουν ξανά την ελεύθερη κυκλοφορία στα σύνορά τους από τις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε η Βιέννη.

“Από τις 15 Ιουνίου θα είναι εφικτό να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας”, δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό O1 η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού και Γεωργίας, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ.

Οι όροι διέλευσης από τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, θα χαλαρώσουν ήδη από τις 15 Μαΐου και πλέον θα επιτρέπονται τα επαγγελματικά ταξίδια και οι επισκέψεις σε συγγενείς, πρόσθεσε η ίδια.

Η Κέστινγκερ διευκρίνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνομίλησε για το θέμα την Τρίτη με τον Αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς, με τους δύο ηγέτες να “συμφωνούν στο σταδιακό άνοιγμα” των συνόρων.

Οι δύο χώρες εκτιμούν ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο στο έδαφός τους και ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν υιοθετηθεί για τις μετακινήσεις, ενώ επέτρεψαν και την επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Από την πλευρά της η αυστριακή κυβέρνηση επεσήμανε ότι εξετάζει τη σταδιακή επαναφορά της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών με γειτονικές της χώρες, όπως η Ελβετία, το Λίχτενσταϊν και τους ανατολικούς τους γείτονες, χωρίς όμως να αναφερθεί σην Ιταλία, μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την covid-19.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα