ΑΘΗΝΑ
12:36
|
25.04.2024

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ και το Σχέδιο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ και το Σχέδιο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία ενός “εργαλείου φερεγγυότητας” για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών υγιών επιχειρήσεων, που διατρέχουν κίνδυνο λόγω της πανδημίας.

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου ανάκαμψης

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι το πακέτο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιλαμβάνει και επιχορηγήσεις, ενώ θα αποτελείται από δύο σκέλη: Πρώτον, τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και, δεύτερον, ένα εργαλείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί με τα ποσά που μπορεί να δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις κεφαλαιαγορές με την εγγύηση των κρατών – μελών. Το σύνολο των κεφαλαίων αυτών θα διοχετευθεί μέσω προγραμμάτων της ΕΕ, με βάση τρείς πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας θα εστιάσει στη στήριξη των κρατών – μελών, για την ανάκαμψή τους και ώστε να εξέλθουν ισχυρότερα από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν θα προτείνει μία αύξηση των πόρων του Ταμείου Συνοχής, πέραν αυτών που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς της ΕΕ.

Η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και η παροχή βοήθειας για να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο δεύτερος πυλώνας, κάτι που θα γίνει με τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ενίσχυση προγραμμάτων που απέδειξαν ήδη την αξία τους στην πανδημία, όπως το RescEU ή το Horizon Europe, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα νέο ειδικό Πρόγραμμα Υγείας.

Το εργαλείο ανάκαμψης θα συμπληρώσει, πρόσθεσε, τα τρία σημαντικά μέτρα που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Απρίλιο – το πρόγραμμα SURE και τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι “μαζί με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό μας θα είναι η φιλόδοξη απάντηση που χρειάζεται η Ευρώπη”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα