ΑΘΗΝΑ
15:43
|
26.04.2024
Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης των 11 εκατομμυρίων θα υποβληθεί σε τεστ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την επανεμφάνιση κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γουχάν, οι Κινεζικές αρχές προετοιμάζονται για μια τεράστιας εμβέλειας επιχείρηση: τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης. Τεστ, δηλαδή, σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Γουχάν είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι και ήταν το πρώτο σημείο στον κόσμο όπου καταγράφηκαν κρούσματα του νέου κορονοϊού SarS-Cov-2. Ηδη από τις αρχές Μαρτίου τα κρούσματα στην πόλη είχαν ελαχιστοποιηθεί ενώ ο μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αρπιλίου ο απολογισμός ήταν μηδενικός. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, εντοπίστηκε μια μικρή εστία μόλυνσης, με πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μπροστά στον φόβο ενός νέου κύματος διάδοσης του ιού, οι αρχές έχουν εκπονήσει το σχέδιο της “μάχης των 10 ημερών”. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, σε όλα τα διαμερίσματα της πόλης θα γίνουν συντονισμένα τεστ στο σύνολο του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την κυβερνητική οδηγία, τα τεστ νουκλεϊκού οξέος θα πραγματοποιηθούν σταδιακά σε κάθε διαμέρισμα.

Στη Γουτσάν, για παράδειγμα, τα τεστ θα γίνουν στο διάστημα 13-17 Μαΐου και θα δοθεί ένα περιθώριο τριών ημερών (ως τις 20/05) για “τυχόν συμπληρωματικές κινήσεις”. Σε κάποια άλλα διαμερίσματα τα τεστ θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Caixin Global, η επιδημιολογική επιτροπή της Γουχάν έχει αναθέσει τη διεξαγωγή των τεστ από κοινού σε νοσοκομεία και ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Η Κίνα δεν έχει ανακοινώσει το εθνικό απόθεμά της σε τεστ, αλλά εκτιμάται ότι σε μια περιοχή όπως η Γουχάν υπάρχει η δυνατότητα για την πραγματοποιήση ως και 100.000 τεστ ημερησίως.

Ένας κάτοικος της Τζιανχάν, μια από τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές της Γουχάν, ενημέρωσε τα media ότι την Τρίτη έλαβε μια έντυπη φόρμα που συμβούλευε τον ίδιο και την οικογένειά του να δηλώσουν πότε έκαναν την τελευταία εξέταση και να εγγραφούν στον κατάλογο για τα επόμενα τεστ.

Την ίδια μέρα, πάντως, ο Πενγκ Ζιγιόνγκ, διευθυντής της ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ζιονγκνάν της Γουχάν, δήλωσε στους Global Times ότι δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά με τον προγραμματισμό των επερχόμενων τεστ. Ο Πενγκ σχολίασε ότι η επανεξέταση όλου του πληθυσμού έχει τεράστιο κόστος και ότι γι’ αυτό μέχρι τώρα παντού στον κόσμο προτιμήθηκε η η εστίαση των τεστ σε συγκεκριμένα πληθυσμιακά γκρουπ – ευπαθείς ομάδες, νοσηλευτικό προσωπικό, επαφές των νοσούντων κλπ.

Όλα τα νέα κρούσματα της Γουχάν εντοπίστηκαν σε ένα συγκεκριμένο προάστιο. Ένας 89χρονος έχει εμφανίσει συμπτώματα της νόσου Covid-19, οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο διαχειριστής του οικιστικού συμπλέγματος όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

Η επανεμφάνιση των κρουσμάτων -έστω και σε πολύ μικρές εστίες- έχει προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες της Κίνας, που σπεύδουν να εκφράσουν τους φόβους τους στα τοπικά social media. Αναρτήσεις όπως “Νιώθω πανικοβλημένος”, “Ακόμα και πέντε κρούσματα είναι πολλά” “Η σκέψη μας στη Γουχάν” έχουν κατακλύσει το Weibo τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι αριθμοί που εμφανίζει η Κίνα τον τελευταίο μήνα, βέβαια, είναι απολύτως καθησυχαστικοί. Η χώρα φαίνεται να αφήνει πίσω της τον κορονοϊό, αλλά ακόμα και οι παραμικρές εστίες επανεμφάνισής του θέτουν τις αρχές σε συναγερμό. Αυτή τη στιγμή, ένα πιθανό νέο hotspot φαίνεται να είναι η βορειανατολική περιοχή των συνόρων με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Κινέζοι υπήκοοι που επέστρεψαν από τη Ρωσία στην επαρχία της Χεϊλονζιάνγκ βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ υπό μερικό lockdown τέθηκαν οι πόλεις Τζιλίν και Σουλάν μετά τον εντοπισμό 12 νέων κρουσμάτων.

Αυτό που θα συμβεί στη Γουχάν τις επόμενες δέκα ημέρες θα δώσει στους κατοίκους αυτών των πόλεων – και πιθανότατα στους ανθρώπους όλου του κόσμου – κουράγιο, αισιοδοξία και μια καλή ιδέα το τί μέλλει γενέσται.

Πηγή: TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα