ΑΘΗΝΑ
14:05
|
24.04.2024
Η επίθεση είναι αποτέλεσμα της "επιθετικής ρητορικής" των ΗΠΑ έναντι της Κούβας, στηλιτεύει ο Μπρούνο Ροδρίγκες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Kουβανός εξόριστος ο οποίος άνοιξε πυρ με τουφέκι εφόδου κατά της πρεσβείας της Κούβας στην Ουάσινγκτον τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Απριλίου, διατηρούσε δεσμούς με ομάδα αντικομμουνιστών κουβανοαμερικανών στις ΗΠΑ, κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Κούβας, Μπρούνο Ροδρίγκες.

Ο δράστης, τα πυρά του οποίου δεν τραυμάτισαν κανέναν, συνελήφθη. Σύμφωνα με την αμερικανική αστυνομία πρόκειται για τον Αλεξάντερ Αλάζα, 42 ετών, κάτοικο Τέξας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία καθώς φέρεται να άνοιξε πυρ “με πρόθεση να σκοτώσει”.

Ο Ροδρίγκες δήλωσε πως ο Αλάσο συνδεόταν με θρησκευτικό δίκτυο γνωστό για την εχθρική στάση του έναντι της κουβανικής κυβέρνης και για την υποστήριξή του προς δεξιούς αντιπάλους της στη Φλόριντα. Πρόκειται για δίκτυο κουβανών εξορίστων που τάσσεται υπέρ της “επιθετικότητας, της εχθρότητας, της βίας και του εξτρεμισμού” κατά της Κούβας, διευκρίνισε.

Το γεγονός ότι ο δράστης της επίθεσης αισθανόταν μίσος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, σύμφωνα με τον Ροντίγκες, με την “επιθετική ρητορική” της σημερινής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον έναντι της κομμουνιστικής κυβέρνησης του νησιού της Καραϊβικής. “

Ο κουβανός ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως ο Αλάσο σύχναζε στο θρησκευτικό κέντρο Doral Jesus, όπου γνωρίστηκε με τον πάστορα Φρανκ Λόπες, πρόσωπο “στενά συνδεδεμένο με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο” και με τον βουλευτή Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ. Πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης της Κούβας.

Σε αυτό το κέντρο, συνέχισε ο Ροδρίγκες, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε εκφωνήσει το 2019 ομιλία με εχθρικό περιεχόμενο έναντι της Κούβας.

“Προτρέπω την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκαλύψει τι γνωρίζει για τις σχέσεις” μεταξύ του Αλάσο και των προσώπων που “υποστηρίζουν τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση” και ταυτόχρονα “υποκινούν τη βία και το μίσος εναντίον της Κούβας”, ξεκαθάρισε.

Ο Αλάσο, 42 ετών, που ζει στις ΗΠΑ από το 2010, φέρεται να κατέθεσε όταν τον ανέκριναν οι αμερικανικές αρχές ότι άκουγε “φωνές”.

Ο Ροδρίγκες φάνηκε να υποβαθμίζει το σενάριο πως ο δράστης της επίθεσης είναι ψυχικά ασθενής. Είπε πως η κυβέρνησή του αναμένει “τα αποτελέσματα μιας εξαντλητικής, διεξοδικής έρευνας για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια”.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία ασφαλείας διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάζεται για την προστασία των ξένων διπλωματικών αποστολών και ότι διενεργείται έρευνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, ο Αλάσο παρακολουθείτο από γιατρούς καθώς είχε προβλήματα ψυχικής υγείας και κατέθεσε πως είχε δεχθεί απειλές από συμμορίες κουβανοαμερικανών.

Η συμπεριφορά του θα όφειλε να είχε ανησυχήσει τις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες όμως επέδειξαν “αμέλεια” σημειώνει ο Μπρούνο Ροδρίγκες.

Ο Ροντρίγκες προέτρεψε τις Αρχές των ΗΠΑ να εξιχνιάσουν την υπόθεση, να φροντίσουν να μη μείνει ατιμώρητη και να εγγυηθούν ότι δεν θα επαναληφθεί.

Μετά την άφιξη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2017, οι διμερείς σχέσεις της Ουάσινγκτον και της Αβάνας επιδεινώθηκαν ραγδαία, εξέλιξη η οποία διέγραψε την ιστορική διαδικασία επαναπροσέγγισης που είχαν αρχίσει επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα