ΑΘΗΝΑ
17:44
|
10.05.2024
Το λάθος έγινε σε δήλωση ενός αξιωματούχου του FBI ως απάντηση σε αγωγή από οικογένειες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, λέει η έκθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) αποκάλυψε κατά λάθος το όνομα ενός Σαουδάραβα διπλωμάτη που είναι ύποπτος ότι παρείχε υποστήριξη σε δύο αεροπειρατές της Αλ Κάιντα στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το Yahoo News.
Το λάθος σχετικά με την ταυτότητα του αξιωματούχου της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας έγινε σε δήλωση αξιωματούχου του FBI ως απάντηση σε αγωγή από οικογένειες θυμάτων της επίθεσης που κατηγορούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για συμμετοχή στις επιθέσεις, ανέφερε η έκθεση την Τρίτη.
Ο Μάικλ Ίσικοφ, ο επικεφαλής ερευνητής δημοσιογράφος στο Yahoo News, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το φαινομενικό λάθος, είπε στο Al Jazeera ότι αντιλήφθηκε αμέσως ότι η αποκάλυψη ήταν “ένα στιγμιαίο λάθος”.
“Όταν παρατήρησα ότι η δήλωση περιελάμβανε αυτές τις πληροφορίες, ήρθα σε επαφή με το FBI για να το σχολιάσουν. Γιατί ήξερα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση Τραμπ είχαν καταβάλει εξαιρετικές προσπάθειες για να τα κρατήσουν όλα αυτά κρυφά”, είπε.
“Στην πραγματικότητα, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ όσο και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Εθνικής Πληροφορίας Ρίτσαρντ Γκρένελ είχαν υποβάλει αιτήσεις στο δικαστήριο λέγοντας ότι οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τον αξιωματούχο της Σαουδικής πρεσβείας και όλα τα εσωτερικά έγγραφα του FBI σχετικά με αυτό το θέμα ήταν πολύ ευαίσθητα – ήταν κρατικά μυστικά, το οποίο σημαίνει ότι αν αποκαλυφθούν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στην εθνική ασφάλεια”.
Η δήλωση του Τζιλ Σάλμπορν, του βοηθού διευθυντή του τμήματος αντιτρομοκρατίας του FBI, κατατέθηκε τον Απρίλιο, αλλά αποσφραγίστηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Yahoo News.
Ο Mussaed Ahmed al-Jarrah αναφέρθηκε λανθασμένα στη δήλωση, ένα σφάλμα που σύμφωνα με το Yahoo News επιβεβαιώθηκε επίσης από έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Ο Al-Jarrah ήταν αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είχε διοριστεί στη Σαουδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον το 1999 και το 2000.
Ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη των δραστηριοτήτων των υπαλλήλων του υπουργείου Ισλαμικών Υποθέσεων σε τζαμιά και ισλαμικά κέντρα στις ΗΠΑ που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την έκθεση.
Σε ένα μέρος του φακέλου που περιγράφει το υλικό που ζητήθηκε από δικηγόρους που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Σάνμπορν αναφέρεται σε μια μερικώς αποχαρακτηριμένη έκθεση του FBI του 2012 σχετικά με μια έρευνα για πιθανές σχέσεις μεταξύ των αεροπειρατών της Αλ Κάιντα και αξιωματούχων της Σαουδικής κυβέρνησης, αναφέρει το Yahoo News. Αυτός ο έλεγχος επικεντρώθηκε αρχικά σε δύο άτομα, τον Fahad al-Thumairy, έναν κληρικό, και τον Omar al-Bayoumi, ύποπτο για κατασκοπεία για τη Σαουδική Αραβία.
Ένα μερικώς αποχαρακτηρισμένο αντίγραφο τρεισήμιση σελίδων μιας “ενημέρωσης” του FBI από τον Οκτώβριο του 2012 σχετικά με την έρευνα ανέφερε ότι οι πράκτορες του FBI είχαν ανακαλύψει “αποδεικτικά στοιχεία” ότι οι al-Thumairy και al-Bayoumi είχαν “επιφορτιστεί” να βοηθήσουν δύο αεροπειρατές από έναν άλλο πρόσωπο του οποίου το όνομα είχε διαγραφεί. Αυτό ώθησε τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να αναφέρουν αυτό το άτομο ως “ο τρίτος άνθρωπος”.
Περιγράφοντας το αίτημα των δικηγόρων για κατάθεση του ατόμου αυτού, η δήλωση του Σάνμπορν έλεγε σε μια περίπτωση ότι περιελάμβανε “οποιοδήποτε και όλα τα αρχεία που αναφέρονται ή σχετίζονται με τον Jarrah”, σύμφωνα με το Yahoo News.
Αυτό αντιπροσώπευε την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση ότι ο λεγόμενος “τρίτος άνθρωπος” ήταν διαπιστευμένος Σαουδάραβας διπλωμάτης. Όμως, όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι πράκτορες του FBI για τον al-Jarrah και οι επικοινωνίες του σχετικά με τους δύο επιτιθέμενους παραμένουν απόρρητες, ανέφερε η έκθεση.
Δεν είναι σαφές πόσο ισχυρά είναι τα πειστήρια εναντίον του al-Jarrah, του οποίου τα ίχνη παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, η αποκάλυψη φαίνεται ικανή να αναζωογονήσει ερωτήματα σχετικά με τους πιθανούς δεσμούς της Σαουδικής Αραβίας με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και δείχνει τις εξαιρετικές προσπάθειες των κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ να αποτρέψουν τη δημοσιοποίηση εσωτερικών εγγράφων σχετικά με το ζήτημα.
“Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πλήρης κρατική συγκάλυψη της εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των οικογενειών, Μπρετ Ίγκλσον. “Αυτό είναι ένα τεράστιο ατόπημα.”
Το Yahoo News είπε ότι επικοινώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα, αλλά αξιωματούχοι ενημέρωσαν το δικαστήριο και απέσυραν τη δήλωση του FBI από το δημόσιο πινάκιο.
“Το έγγραφο κατατέθηκε λανθασμένα σε αυτήν την περίπτωση”, γράφει τώρα το πινάκιο, ανέφερε η έκθεση.
Δεκαπέντε από τους 19 αεροπειρατές που εμπλέκονται στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες στοίχησαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 άτομα, ήταν Σαουδάραβες πολίτες.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει αρνηθει επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις κατά τις οποίες άτομα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έκαναν αεροπειρατεία και έριξαν αεροπλάνα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, καταστρέφοντας τα πανύψηλα κτίρια και έσπειραν συντρίμμια μέσα στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ.
Ένα τρίτο αεροσκάφος έπληξε το Πεντάγωνο λίγο έξω από την Ουάσινγκτον, και ένα τέταρτο αεροπλάνο έπεσε σε ένα πεδίο στο Σάνκβιλ της Πενσυλβανίας.

Πηγή: aljazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα