ΑΘΗΝΑ
02:44
|
26.04.2024
Νέα έκθεση της CIA υποστηρίζει ότι η Κίνα εμπόδισε τον ΠΟΥ να εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση για τον κορονοϊό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίσθηση προκαλεί το άρθρο του Newsweek το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα έκθεση της CIA που υποστηρίζει ότι η Κίνα εμπόδισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες δυο ανώνυμων πηγών των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Πεκίνο απείλησε τον ΠΟΥ ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται στην έρευνα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, που ήδη είχε αρχίσει να διεξάγει ο Οργανισμός, σε περίπτωση που κήρυττε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα απέκρυπτε την αλήθεια για την πανδημία καθώς συγκέντρωνε τεράστιες ποσότητες ιατρικών προμηθειών και εφοδίων προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση από διεθνή μυστική υπηρεσία που αποδίδει στην Κίνα ευθύνες για το ξέσπασμα της πανδημίας καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το Spiegel επικαλούμενο γερμανική μυστική υπηρεσία καταλόγιζε ευθύνες στον ίδιο τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ ότι στις 21 Ιανουαρίου άσκησε πιέσεις στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγέσους.

Σύμφωνα με το Newsweek, ο ΠΟΥ αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή του Τζινπίνγκ και δεν σχολίασε αν Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθυστερήσουν την ανακοίνωση που καθιστούσε τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

“Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες συζητήσεις που διεξάγονται με κράτη-μέλη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΠΟΥ ενήργησε βάσει τεκμηρίων που επικεντρώνονται στην προστασία όλων των ανθρώπων παντού” δήλωσε, εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Κατά την απόρρητη έκθεση την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, η Κίνα εισήγαγε 56.000.000 αναπνευστήρες και μάσκες (σ.σ. αντιστοιχούν μόλις στο 3% του πληθυσμού της), ενώ παράλληλα μείωσε τις εξαγωγές κινεζικών μασκών PPE και άλλων ιατρικών εργαλείων.

Οι δύο εκθέσεις CIA και μια άλλη έρευνα-ανάλυση που πραγματοποίησε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κίνα απέκρυψε τις πληροφορίες σχετικά με το κορονοϊό τον Ιανουάριο, για να έχει τον χρόνο να ανασυνταχθεί και να συσσωρεύσει ιατρικές προμήθειες και ότι αυτή ήταν η αιτία που ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να επικρίνει τον ΠΟΥ αναστέλοντας την χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τον οργανισμό.

Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημη απάντηση της Κίνας στο δημοσίευμα.

Η έκθεση της CIA, πάντως πυροδοτεί ακόμη περισσότερο τη διαμάχη των δύο υπερδυνάμεων αλλά και “στηρίζει” το προεκλογικό αφήγημα του Ντόναλντ Τραμπ που προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες των καθυστερημένων αντανακλαστικών του στην καταπολέμηση της διασποράς του ιού στις ΗΠΑ, ενοχοποιώντας για τα πάντα την Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα