ΑΘΗΝΑ
19:45
|
27.06.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε στον κορυφαίο επιδημιολόγο μετά τις προειδοποιήσεις του για την άρση των μέτρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον δρ. Άντονι Φάουτσι μετά την προειδοποίηση του κορυφαίου επιδημιολόγου για τους κινδύνους της γρήγορης άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό.

Ο Φάουτσι, ηγετικό στέλεχος της επιχειρησιακής ομάδας του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό, προειδοποίησε μιλώντας στη Γερουσία ότι με πρόωρη άρση των μέτρων περιορισμού υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν νέες εξάρσεις του ιού.  

“Για μένα αυτή δεν είναι μια αποδεκτή απάντηση”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την επιφυλακτικότητα που εξέφρασε ο Φάουτσι για το άνοιγμα των σχολείων.  

“Η απάντησή του μου προκάλεσε έκπληξη. Δεν είναι μια αποδεκτή απάντηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα σχολεία”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. “Το μόνο πράγμα που θα ήταν αποδεκτό θα ήταν να δώσουμε στους μεγαλύτερους δασκάλους και καθηγητές λίγες περισσότερες εβδομάδες προτού επιστρέψουν”, συμπλήρωσε ο Τραμπ, σημειώνοντας ότι τα στατιστικά για τον κορωνοϊό είναι “αρκετά εντυπωσιακά” σε ό,τι αφορά τα παιδιά.  

Εν τω μεταξύ, οι νεκροί από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει πλέον τους 84.000. Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 1.813 θάνατοι, σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα, καταγράφηκαν πάνω από 22.000 νέες περιπτώσεις και το σύνολο φτάνει στα 1,39 εκατομμύρια.  

Αρκετές πολιτείς, πάντως, αίρουν σταδιακά τα μέτρα περιορισμού. Εξαίρεση αποτελεί η Ουάσιγκτον, που θεωρείται πλεόν το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ. Εκεί τα μέτρα παρατάθηκαν έως τουλάχιστον τις αρχές Ιουνίου. Όπως σχολίασε η δήμαρχος της πόλης, Μιούριελ Μπάουζερ: “Γνωρίζουμε ότι η βιαστική άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα”.

Το φιάσκο με τα τεστ του πενταλέπτου

Τις τελευταίες ώρες, έρευνα του NYU που προδημοσιεύθηκε στον δημόσιο ιστότοπο biorxiv.org, εκθέτει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη δημόσια στήριξή του στα διαγωνιστικά τεστ της εταιρείας Abbott Laboratories. Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, τα συγκεκριμένα τεστ, που χρησιμοποιούνται καθημερινά στον Λευκό Οίκο, δίνουν πολύ συχνά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Το τεστ αυτό, που επιτρέπει να βγαίνει αποτέλεσμα σε 5 λεπτά αν είναι θετικό και σε 13 λεπτά αν είναι αρνητικό, συγκρίθηκε με άλλη, αρκετά πιο βραδεία διαγνωστική μέθοδο. Όταν το δείγμα για το γρήγορο τεστ είχε τοποθετηθεί σε μέσο καλλιέργειας (υγρό σε φιαλίδιο μεταφοράς στο εργαστήριο), το αποτέλεσμα ήταν λαθεμένα αρνητικό στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Το ποσοστό των λαθεμένων αποτελεσμάτων ανέβηκε στο 48% όταν ο στυλεός με το δείγμα παρέμενε στεγνός, όταν δηλαδή ακολουθείτο η μέθοδος που συστήνουν τα εργαστήρια Abbott.

Αποδεικνύεται πως το τεστ της Abbott είναι σχετικά αξιόπιστο όταν το δείγμα είναι θετικό, όμως η αξιοπιστία του μειώνεται γρήγορα όταν η ποσότητα του ιού στο δείγμα είναι μικρότερη. Το αυξημένο επίπεδο ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων “καθιστά αυτή την τεχνολογία απαράδεκτη στο κλινικό μας περιβάλλον”, κρίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Την 30ή Μαρτίου, ο αμερικανός πρόεδρος είχε παρουσιάσει προσωπικά και μετ’ επαινων το τεστ και το μηχάνημα των εργαστηρίων Abbott.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα