ΑΘΗΝΑ
09:54
|
19.04.2024

“Συμφώνησαν ότι διαφωνούν” το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρυξέλλες στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την μελλοντική τους σχέση, σύμφωνα με πληροφορίες. Στο τέλος του έτους […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Συμφώνησαν ότι διαφωνούν” το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρυξέλλες στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την μελλοντική τους σχέση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο τέλος του έτους λήγει η μεταβατική περίοδος που ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2020 με την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Εώς τότε η χώρα εξακολουθεί να δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου. Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, για να μπορέσει να επικυρωθεί τυχόν συμφωνία από τα κοινοβούλια των 27 χωρών μελών της Ενωσης.

Σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης στις συνομιλίες ή παράτασης της μεταβατικής περιόδου, υπάρχει το ενδεχόμενο μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, ωστόσο, εκτιμά ότι μία εμπορική συμφωνία είναι δυνατή εντός του έτους. “Θα χαρακτηρίζαμε την πορεία ήπια προσγείωση μίας εκδοχής σκληρού Brexit”, αναφέρει σχετικά η τράπεζα. “Τους επόμενους έξι μήνες, αναμένουμε αναταράξεις, με την κλιμάκωση των κινδύνων που δημιουργούνται από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς θα αμβλύνονται σταδιακά οι άμεσοι κίνδυνοι από την επιδημία Covid-19”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα