ΑΘΗΝΑ
01:43
|
27.04.2024

“Το Eurogroup επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών- μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Το Eurogroup επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών- μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με την σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) και την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο ESM υιοθέτησε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για άμεση ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών του Μηχανισμού, με ευνοϊκούς όρους για όλα τα κράτη- μέλη, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο δε Eurogroup, συζητήθηκε η άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού σχήματος SURE από τον επόμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια μέσω αυτού του μηχανισμού για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Συζητήθηκε επίσης, είπε ο κ. Σταϊκούρας, η δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η ελληνική θέση είναι οι πόροι να κατευθυνθούν κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη στήριξη της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στην παρούσα, ιδιαίτερα δύσκολη, οικονομική συγκυρία, συμπληρωσε ο υπουργός.

Τέλος, συζητήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο πρέπει να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά- κυρίως- κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Κλείνοντας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “επιδιώκουμε όλες αυτές οι πολιτικές να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία να είναι οι ελάχιστες δυνατές και να επιστρέψουμε, σύντομα, σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Με την Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση, σχέδιο και υπευθυνότητα, να επιτυγχάνει ισχυρή ανάπτυξη από το 2021”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα