ΑΘΗΝΑ
09:55
|
17.05.2024

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που απαιτούν την απελευθέρωση των Σέρβων ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας που κρατούνται για παραβίαση των μέτρων περιορισμού […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που απαιτούν την απελευθέρωση των Σέρβων ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας που κρατούνται για παραβίαση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω του Covid-19. Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι οι συλλήψεις ήταν μέρος μιας ευρύτερης απόπειρας καταστολής της Εκκλησίας.
Τα πλήθη θύμωσαν εξαιτίας της σύλληψης του Επισκόπου Ιωαννικίου της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας και αρκετών ιερέων που ηγήθηκαν μιας θρησκευτικής πομπής εν μέσω απαγόρευσης δημόσιων συγκεντρώσεων στην πόλη Νίσιτς την Τρίτη. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αργά την Τετάρτη σε αρκετές πόλεις του μικρού Βαλκανικού κράτους, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2006.
Βίντεο από τις διαδηλώσεις κατέγραψαν βίαιες σκηνές, που δείχνουν μια ομάδα περίπου δώδεκα αστυνομικών με πλήρη εξοπλισμό να επιτίθενται σε έναν διαδηλωτή με γκλοπ και το πλήθος να προσπαθεί να διαφύγει από τα δακρυγόνα. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά των διαδηλωτών, ανέφερε ο ιστότοπος του In4s, ενώ ανάμεσα στους δεκάδες τραυματίες ήταν κι ένα επτάχρονο παιδί, το οποίο φέρεται να τραυματίστηκε καθώς η αστυνομία διέλυσε το πλήθος στην Πλιέβλια.
Η αστυνομία επέμενε ότι ενήργησε “με επαγγελματισμό” και ήταν σε θέση να αποκαταστήσει γρήγορα την τάξη. Περίπου 60 άτομα συνελήφθησαν από “άνευ λόγου επίθεση κατά των αστυνομικών”, ανέφερε η δήλωση. Ορισμένες από τις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα, όπου έγιναν επίσης προσπάθειες οργάνωσης συγκεντρώσεων.
Σε κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς και ο Πατριάρχης Σερβίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση κι απηύθυναν έκκληση για την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Παράλληλα, η αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου διέκοψε τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ενώ ειδική δήλωση έκανε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, κάνοντας αναφορά “για την εξευτελιστική αντιμετώπιση των ορθοδόξων κληρικών” από την αστυνομία του Μαυροβουνίου. Ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε ακόμη: “Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Σερβίας, το Επισκοπικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου απηύθυναν έκκληση για την τάχιστη αποφυλάκιση των κρατουμένων. Υποστηρίζουμε αμέριστα την έκκληση αυτή, όπως και την έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των Αρχών του Μαυροβουνίου και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα”.
“Μόνον ένας τέτοιος διάλογος μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και ομόνοιας στην κοινωνία, που διαταράχθηκαν από ολόκληρη σειρά εκδηλώσεων μη φιλικής αντιμετωπίσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας. Αρκεί να υπενθυμίσουμε για τη ψήφιση στο τέλος του περασμένου έτους του νόμου «Περί ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και των πεποιθήσεων και της νομικής καταστάσεως των θρησκευτικών κοινοτήτων», ο οποίος καθιερώνει αδιαμφισβήτητες διακρίσεις και αμέσως αξιολογήθηκε δεόντως από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Πατριαρχικό και Συνοδικό Μήνυμα σχετικά με την κατάσταση στο Μαυροβούνιο” – τονίζει κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα