ΑΘΗΝΑ
18:35
|
26.04.2024

Η Ελλάδα ανέλαβε από σήμερα το μεσημέρι την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την απερχόμενη Γεωργία, δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελλάδα ανέλαβε από σήμερα το μεσημέρι την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την απερχόμενη Γεωργία, δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η τελετή παράδοσης έγινε διαδικτυακά, λόγω πανδημίας, ενώ μηνύματα απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μια προεδρία που χαρακτηρίζεται από τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και τη διατήρησή τους, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω της υγειονομικής κρίσης που περνά η ανθρωπότητα.

Το κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας θα είναι “η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού-Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι “Όπως ανακαλύψαμε όλοι, σύντομα η πανδημική κρίση δεν είναι μόνο απειλή για την ανθρώπινη ζωή. Αποδείχθηκε ότι είναι ευάλωτοι όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα κράτη, τα θεσμικά όργανα, οι οικονομίες. Αποτελεί επίσης απειλή για τις αξίες που βρίσκονται στα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτισμού”.

“Οι περιορισμοί που επιβάλλονται προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, αναπόφευκτα αγγίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας δημοκρατικής κοινωνίας που διέπεται από το κράτος δικαίου” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί θα πρέπει τόσο να είναι “προσωρινοί” όσο και να βασίζονται στις αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας, καθώς και να ελέγχονται σε τακτική βάση.

Η προεδρία θα διακρίνεται από το ψηφιακό χαρακτήρα της (E- Chairmanship), αλλά στόχος της είναι η υπογραφή διακήρυξης, εκ μέρους των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με θέμα: Η λειτουργία του κράτους δικαίου εν μέσω πανδημίας. Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα θα συμπληρώνονται και τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα βρίσκονται ακόμα τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων, η εκπαίδευση και Δημοκρατικός Πολιτισμός στη ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα και το δικαίωμα των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε επίσης στο πως η Ελλάδα κατάφερε να ισιώσει την καμπύλη της πανδημίας. “Χρειάστηκε θάρρος και πειθαρχία από τον ελληνικό λαό για να τηρήσει τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν. Και καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρίσης χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης ενημερώνοντάς τις συνεχώς, παρουσιάζοντάς τις με τις προκλήσεις και τα διλήμματα και, φυσικά, ζητώντας τους την υποστήριξή τους”, είπε. “Εν τω μεταξύ, το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν κατασχέθηκαν ποτέ για να λειτουργήσουν, ενώ όλα τα μέτρα που ελήφθησαν επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο”.

“Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η Ευρώπη δοκιμάζεται. Είναι στα χέρια μας να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να βγει από αυτήν την κρίση ισχυρότερη. Είναι καιρός για αλληλεγγύη”, είπε κλείνοντας ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η τελετή παραλαβής της προεδρίας (βίντεο)

Η επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα