ΑΘΗΝΑ
04:57
|
03.05.2024
Το βράδυ της Πέμπτης, η Σλοβενία κύρηξε το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βράδυ της Πέμπτης (14/4/2020) η Σλοβενία κύρηξε το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού και έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κάνει τέτοια ανακοίνωση.

 “Η Σλοβενία τιθάσευσε την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες (…). Σήμερα, παρουσιάζει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη”, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι σλοβενικές αρχές καταγράφουν καθημερινά, λιγότερα από επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης κορονοϊού.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για έναν απολογισμό 103 νεκρών εξαιτίας της COVID-19 σε σύνολο 1.464 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Από εδώ και στο εξής, όσοι καταφθάνουν στη σλοβενική επικράτεια από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες, όπως όριζε το μέτρο που είχε επιβληθεί στις αρχές Απριλίου.

Η κυβέρνηση του Γιάνσα ξεκαθάρισε πως οι αλλοδαποί που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα. Το μέτρο της καραντίνας για τουλάχιστον 14 ημέρες συνεχίζει να αφορά αλλοδαπούς από κράτη εκτός ΕΕ, εξαιρουμένων των διπλωματών και όσων εργάζονται σε μεταφορές φορτίων.

Τα μέτρα οικονομικής στήριξης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που υπέφεραν από την κρίση τερματίζονται στα τέλη του Μαΐου.

Η χώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 12 Μαρτίου και πέρασε σε lockdown, ενώ την 20ή Απριλίου άρχισε να χαλαρώνει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και να επιστρέφει στην κανονικότητα.

Οι συγκοινωνίες ξανάρχισαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα μερίδα των μαθητών θα επιστρέψει στις τάξεις. 

Τα μπαρ και τα εστιατόρια, καθώς και τα μικτά ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 30 δωματίων, θα επαναλειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα.

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα