ΑΘΗΝΑ
05:53
|
27.04.2024

Συνέντευξη Τύπου έδωσε το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Νταβίντ Σασόλι. “Θέλουμε ένα Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) φιλόδοξο που θα είναι η βάση […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη Τύπου έδωσε το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Νταβίντ Σασόλι. “Θέλουμε ένα Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) φιλόδοξο που θα είναι η βάση μας για το Σχέδιο Ανάκαμψης. Αλλά προσοχή: αυτό που έχουμε ανάγκη είναι καινούργια κεφάλαια και όχι απλώς να αναδιοργανώσουμε τις γραμμές του προϋπολογισμού. Χρειαζόμαστε καινούργια και πραγματικά κεφάλαια”, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ.
Οι πηγές εξεύρεσης νέων ιδίων πόρων όπως η νέα τεχνολογία, τα πλαστικά και οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές είναι πράγματα για τα οποία έχει μιλήσει το ΕΚ. Σχετικά με την αργοπορία παρουσίασης του Σχεδίου Ανάκαμψης, ο κ. Σασόλι απάντησε ότι δεν είναι πρόβλημα αν καθυστερήσει μία ή δύο εβδομάδες. “Εδώ μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης, καθορίζουμε το ευρωπαϊκό μέλλον, γιατί το Σχέδιο Ανάκαμψης θα είναι στενά συνδεδεμένο με τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Χρειάζεται σοβαρή σκέψη γιατί δεν θα  αφορά μόνον την αρχή της επανεκκίνησης αλλά και τα χρόνια που έρχονται. Δεν είναι μόνον πώς θα ξανανοίξουμε τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και τις θέσεις εργασίας αλλά και το τι θα είναι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό και είναι σημαντικές οι διαβουλεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων καθώς και μεταξύ των θεσμών”.
Ο Σασόλι αναφέρθηκε και στο ρόλο του ΕΚ στη διαμόρφωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και τον τρόπο συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι “ο τελευταίος λόγος ανήκει στο ΕΚ” και πρόσθεσε ότι “θα έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που είναι προς το συμφέρον της Κομισιόν και του Συμβουλίου”.
Επίσης ανέφερε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε θετικά στο αίτημά του να παρουσιάσει το σχέδιό της στην ολομέλεια, όπου οι πολιτικές ομάδες θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους. 
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη πρόθεση να ανοίξουν τα σύνορα χωρίς διακρίσεις για τους τουρίστες, απάντησε ότι “θα θέλαμε μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση αλλά δεν μπορούμε να την επιβάλλουμε γιατί πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα”. “Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας αλλά βλέπουμε δυσκολίες και εντός της Ιταλίας”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε ακόμη πως η ζώνη Σένγκεν δεν έκλεισε ποτέ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα