ΑΘΗΝΑ
03:12
|
18.06.2024
Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή του Στάνφορντ, Γιάννη Ιωαννίδη, για τη θνητότητα του κορονοϊού, φέρεται να είχε χρηματοδοτηθεί εν μέρει από ιδιοκτήτη αεροπορικής…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία ιδιαίτερα επιδραστική μελέτη της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ, Γιάννη Ιωαννίδη, για τη θνητότητα του κορονοϊού, φέρεται να είχε χρηματοδοτηθεί εν μέρει από επιχειρηματία που υποστηρίζει πως τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι υπερβολικά.

Όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος BuzzFeed News, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έγινε αποδέκτης μιας ανώνυμης καταγγελίας πως ο ιδρυτής της JetBlue Airways, Ντέιβιντ Νίλμαν, είχε επικοινωνία με την ομάδα του Ιωαννίδη κατά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής της έρευνας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε, χωρίς να εξεταστεί από κριτές όπως είναι το συνηθισμένο, είχε προκαλέσει αίσθηση με το εύρημα πως οι μολύνσεις από τον κορονοϊό είναι 85 φορές περισσότερες από όσες πιστεύεται. Και άρα η θνητότητα του κορονοϊού βρίσκεται κοντά στα επίπεδα της γρίπης.

Αν και η μελέτη επικρίθηκε από πολλούς επιστήμονες, και δύο εβδομάδες μετά την δημοσίευση αναθεωρήθηκε, υιοθετήθηκε από όσους πιστεύουν πως ο φόβος για τον κορονοϊό είναι υπερβολικός. Ο ίδιος ο Ιωαννίδης μιλώντας στο Fox News είχε πει πως για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού η πιθανότητα να πεθάνει από τον κορονοϊό είναι ίδια με αυτή να σκοτωθεί σε τροχαίο γυρίζοντας από τη δουλειά.

Η καταγγελία, την οποία έχει στη διάθεσή του το BuzzFeed News, περιλαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που δείχνουν πως οι ερευνητές αγνόησαν τις επισημάνσεις δύο καθηγητών του Στάνφορντ για την ακρίβεια της μεθόδου ανίχνευσης αντισωμάτων που χρησιμοποίησαν. Τελικά οι δύο καθηγητές δεν επέτρεψαν να συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στη δημοσίευση, διότι δεν συμφωνούσαν με τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την καταγγελία ο Νίλμαν πιθανόν να προσπάθησε να πετύχει τη συνεργασία μίας εκ των δύο καθηγητών μέσω οικονομικών ανταλλαγμάτων. Η καθηγήτρια σε μήνυμα προς συναδέλφους της δηλώνει “αναστατωμένη” από ορισμένες πτυχές του τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων.

Ο Ιωαννίδης ερωτώμενος από το BuzzFeed News αν ο Νιλμαν έκανε κάποια δωρεά, δήλωσε άγνοια. Υποστήριξε πως δεν γνωρίζει από ποιους έλαβε χρηματοδότηση η έρευνα, αλλά πάντως κανείς δεν επιχείρησε να καθοδηγήσει τα αποτελέσματά της.

Από την πλευρά του ο Νίλμαν δηλώνει πως έκανε μία δωρεά 5.000 δολαρίων για τη συγκεκριμένη μελέτη, και πως πράγματι είχε επικοινωνία με την ομάδα κατά τη διεξαγωγή της έρευνας. Αλλά δεν τους επηρέασε με κανένα τρόπο και δεν έλαβε γνώση των αποτελεσμάτων πριν δημοσιευτούν.

Επίσης αρνήθηκε πως προσπάθησε να δελεάσει οικονομικά την καθηγήτρια που διαφώνησε με την έρευνα.

Εκπρόσωπος του Στάνφορντ επιβεβαίωσε την ύπαρξη της καταγγελίας και δήλωσε πως είναι σε εξέλιξη έρευνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα