ΑΘΗΝΑ
07:48
|
17.05.2024

Νέα στοιχεία για το πως η CIA κατασκόπευε τον Τζούλιαν Ασάνζ στο άσυλο που του παρείχε η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο φέρνει στο φως […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα στοιχεία για το πως η CIA κατασκόπευε τον Τζούλιαν Ασάνζ στο άσυλο που του παρείχε η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο φέρνει στο φως η έρευνα του Μαξ Μπλούμενταλ για τον ιστότοπο The Grayzone.

Μέσω ενός προσχηματικού συμβολαίου του μεγαλύτερου υποστηρικτή των Ρεπουμπλικάνων και σκληροπυρηνικού Σιωνιστή Σέλντον Άντελσον για τη φύλαξη του γιοτ, η CIA ήρθε σε επαφή με τον Νταβίντ Μοράλες, του οποίου η εταιρεία είχε τη φύλαξη της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο Μοράλες δεν παρακολουθούσε μόνο τον Ασάνζ, αλλά και τους δικηγόρους του, τους δημοσιογράφους που τον επισκέπτονταν, ακόμα κι ένα Γερουσιαστή που υποτίθεται είχε πάει εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Οκτώβριο του 2019 απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Μοράλες για παραβίαση της ιδιωτικότητας του Ασάνζ, της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών του με τους δικηγόρους του, καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Από τα έγγραφα του δικαστηρίου προκύπτει πως η στρατολόγηση του Μοράλες έγινε από τον επικεφαλής σωματοφύλακα του Άντελσον. Στην συνέχεια την επίβλεψη είχε ο Μπράιαν Νέιγκελ, διευθυντικό στέλεχος εταιρείας ασφαλείας του Άντελσον με θητεία στα υψηλότερα κλιμάκια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Όταν τον Φεβρουάριο του 2017 τα Wikileaks αποκάλυψαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης από την CIA, ο Μοράλες ξεκίνησε μια σειρά από ταξίδια στις ΗΠΑ, τόσο στη Βιρτζίνια όπου εδρεύει η CIA όσο και στο Λας Βέγκας όπου είναι το αρχηγείο του Άντελσον.

Οι κομπασμοί του Μοράλες για τις επαφές με τους “Αμερικανούς φίλους”, των οποίων την ταυτότητα δεν αποκάλυπτε, προκάλεσαν ανησυχία στους συνεταίρους και τους υπαλλήλους του. Όχι άδικα, καθώς ενώ το συμβόλαιο της UC Global ήταν να προστατεύει την πρεσβεία, ο Μοράλες τοποθέτησε κάμερες με μικρόφωνα ώστε να μπορεί να καταγράφει συνομιλίες μέσα στην πρεσβεία.

Ενεργώντας βάσει οδηγιών από τους “Αμερικανούς φίλους” στο Λας Βέγκας, ο Μοράλες τροποποίησε το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής ώστε, ενώ τον έλεγχο είχαν οι Αμερικανοί, στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισημερινού να φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά. Ένα πρόσωπο με τις γνώσεις που απαιτούνται για μια τέτοια αποστολή είναι ο Μπράιαν Νέιγκελ.

Ο Μοράλες εκτός από την ηλεκτρονική παγίδευση της πρεσβείας και την παρακολούθηση των επισκεπτών, έφτασε στο σημείο να διατάξει την κλοπή μίας πάνας από τα παιδιά της δικηγόρου Στέλα Μόρις, προκειμένου οι Αμερικανοί να εξακριβώσουν αν ο Ασάνζ είναι πράγματι ο πατέρας.

Η τελευταία προσφορά του Μοράλες στους “Αμερικανούς φίλους” ήταν η ματαίωση της φυγάδευσης του Ασάνζ, όταν τους ενημέρωσε για την επίσκεψη στον Ασάνζ του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισημερινού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα